Verbouwing DolfijndoMijn 2012 - 2013

Indeling:
Renovatie van de gehele binnenzijde, waaronder het decor, tribune en bassins in het DolfijndoMijn. Daarnaast zal het dak vernieuwd worden en zal de gehele buitenzijde geschilderd worden.

De dolfijnen uit het DolfijndoMijn zijn tijdens de verbouwing verhuisd naar de DolfijnenDelta.

Nieuwe dolfijnenshow:
De nieuwe dolfijnenshow die vanaf 27 april 2013 draait in het DolfijndoMijn kreeg naam ''Aqua Bella''. Tijdens de show wordt de bezoeker duidelijk gemaakt hoe mooi de aarde is, maar ook hoe kwetsbaar deze wordt door vervuiling van de mens. De dolfijnen zullen de bezoekers meenemen naar verschillende natuurgebieden op de wereld om de schoonheid te laten zien van de aarde.

Herindeling achterbassins:
De bassins in de open lucht achter het DolfijndoMijn zullen in de jaren na de verbouwing waarschijnlijk opnieuw ingedeeld worden.

Hieronder kun je diverse updates lezen van de verbouwing van het DolfijndoMijn.

  • 27 april 2013
Het DolfijndoMijn is geopend voor publiek en daarmee is de gehele verbouwing afgerond. De buitenzijde heeft haar originele uitstraling terug gekregen en publiek kan weer onder de tribunes doorlopen.

Entree
De hal is aanzienlijk kleiner geworden doordat het decor verder naar achteren is verplaatst. Daarom is de buggystalling naar buiten verplaatst. De ingangen naar het DolfijndoMijn hebben een nieuwe uitstraling gekregen.

Buitenbassins
De buitenbassins zijn opnieuw gecoat in een lichtblauwe kleur. De onderwaterramen bij het grootste bassin zijn gerenoveerd, waardoor het onderwaterzicht weer verbeterd is.

Klik hier voor foto's van de eerste dolfijnenshows.


Foto's:

 

 
  • 8 april 2013

De bassins werden in de laatste week van maart weer gevuld met 3 miljoen liter water. Op woensdag 3 april verhuisden tuimelaardolfijnen Tucker, Juno, Tsalka, Nemo, Apollo en Tlisala naar de buitenbassins van DolfijndoMijn. De dieren zijn voorafgaand aan de verhuizing getraind om zichzelf te beachen op een hangmat, waardoor de dieren zonder stres verhuisd konden worden.

Op maandag 8 april ging het hek naar de bassins in DolfijndoMijn open waardoor de dieren toegang kregen tot het vernieuwde theater. Dit alles verliep goed en rustig, "De dieren komen als het ware weer thuis
", aldus hoofd dolfijnen Steve Hearn. Komende week zullen nog vier andere dolfijnen naar DolfijndoMijn.Video verhuizing:

 

  • 19 maart 2013

In grove lijnen is de binnenzijde van DolfijndoMijn zo goed als klaar. Het decor is vrijwel helemaal afgewerkt en de bassins zijn gecoat in de nieuwe kleuren. Het pad tussen de tribune en het bassin heeft een paarse kleur gekregen en er is een hekwerk met decoratie om het bassin heen geplaatst.

Rondom het bassin zijn de pompen geplaatst voor de waterstralen en in het bassin zijn lampen geplaatst die voor lichteffecten zorgen tijdens de show.
De projectoren voor de belichting op het decor en andere belichting is al voor een deel geplaatst aan de av-ring.

Buitenzijde
Het dak krijgt een nieuwe blauw-groene bedekking, wat momenteel voor ongeveer de helft opnieuw bedekt is. De pilaren en de koepelrand worden weer in de oude staat teruggebracht met de witte en zwarte kleuren. De onderzijde van de tribune is voor een groot deel al bedekt met gevelpanelen.

Foto's:

 

  • 16 februari 2013

De verbouwing ligt momenteel op schema. Het frame voor de videoschermen is inmiddels geplaatst en alle bassins zijn gezandstraald. In het frame van het decor is de staartvin vorm al duidelijk te zien. Doordat het nieuwe decor verder naar achteren is geplaatst is de ruimte in de hal kleiner geworden.

Special effects show
Naast de 3D-mapping videoprojectie zal er rond de bassins een watersysteem aangelegd worden waardoor er tijdens de show gebruik gemaakt kan worden van waterstralen. Daarnaast zal er een systeem geïnstalleerd worden waarmee er waternevel gecreëerd wordt waar vervolgens op geprojecteerd zal worden.

Buitenzijde
Het dak heeft enige vertraging opgelopen door de sneeuwval. De lichtkoepels zijn vervangen en het bovenste gedeelte van het dak heeft al de nieuwe kleur.

De buitenwanden zijn opengebroken waardoor er nu weer onder de tribune gelopen kan worden. Hier worden momenteel gevelpanelen op gemonteerd.

Foto's:

 

  • 6 december 2012

De naam, technieken en uitstraling van de nieuwe show zijn vandaag bekend gemaakt tijdens een persbijeenkomst op de bodem van het showbassin in DolfijndoMijn.

Aqua Bella
De nieuwe dolfijnenshow die vanaf 27 april 2013 zal draaien in DolfijndoMijn krijgt de naam “Aqua Bella”.
De show zal beginnen met een persoon die een leeg flesje in het water gooit. De dolfijnen gooien het flesje terug en een trainer legt uit dat je afval niet zomaar in het water kunt gooien. Samen met de dolfijnen maken ze een wereldreis en laten ze zien hoe mooi de aarde is. Azië en Afrika zullen aangedaan worden, waarna wordt doorgereisd naar de Noordpool. Op de Noordpool wordt duidelijk hoe kwetsbaar de aarde is. Aan het einde van show zal een feest gevierd worden, om te vieren hoe mooi de aarde is.

Decor
Het nieuwe decor zal bestaan uit videoschermen die in de vorm van een staartvin opgebouwd zullen worden. Er zal gebruik gemaakt worden van 3D-mapping videoprojectie. Dankzij deze vorm van projectie komt het beeld levensecht over en zijn er oneindig veel manieren van projectie mogelijk. De 3D-mapping videoprojectie is uniek in Nederland en uniek ter wereld omdat deze techniek nog nooit eerder bij een dolfijnenshow is gebruikt.

Boven het bassin zal een ring komen voor audiovisuele apparatuur.

Verbouwing
De verbouwing loopt op schema. Momenteel kan er niet aan de lichtkoepels op het dak gewerkt worden vanwege de sneeuwval. De onderste ringen van de tribune zijn weer toegevoegd. Deze werden eerder verwijderd omdat ze geheel vervangen moesten worden. Diverse tribune wanden liggen er momenteel uit, voor de kerst zal het DolfijndoMijn weer helemaal dicht moeten zijn. Daarnaast is de beachplek gerealiseerd, deze bevindt zich aan de linkerkant van het showbassin. 

Foto's:

 

Impressie 3D-mapping videoprojectie:

 

  • 16 november 2012

In de periode tussen de sluiting van het park en 16 november is er al veel gebeurd, de dolfijnen zijn verhuisd en het DolfijndoMijn is verbouwd tot het onherkenbare toe.

Verhuizing dolfijnen
Al voordat het park sloot zijn Yola en Nemo vanuit DolfijndoMijn naar de DolfijnenDelta verhuisd. Zij verbleven toen in het separatie gebied naast het trainershuisje, ook wel ‘achter de eilanden’ genoemd.

Na de sluiting van het seizoen zijn alle andere dolfijnen verhuisd. In de hoofdbaai verblijven Tucker, Juno, Apollo, Tsalka, Yola en Nemo. In het gebied achter de brug verblijven Spetter, Tlisala en Damxi. Rif verblijft momenteel tussen de vrouwelijke- en jonge dieren in de Winterbaai.
De doelstelling is, wanneer dit mogelijk is, de dolfijnen in maart terug te verhuizen naar DolfijndoMijn.

Verbouwing DolfijndoMijn
Direct nadat de dieren verhuisd zijn is begonnen met het leegpompen van de bassins en met de sloop van het decor. Bij binnenkomst bevind je je direct in het gebouw en loop je bij wijze van spreken direct het platform op, omdat de gehele wand van het decor afgebroken is.

Alle bassins zijn gezandstraald en zullen opnieuw gecoat worden. Verder zijn er een aantal ringen van de tribune verwijderd. Tegenover het platform zal (zo goed als zeker) een beachplek gerealiseerd worden, waardoor de dieren recht voor het publiek op de kant kunnen komen.
Het DolfijndoMijn zal haar oude uitstraling weer terug krijgen, straks kan het publiek weer onder de tribunes door lopen. Ook het dak wordt vervangen en krijgt nieuwe kleuren.

Verder zullen er duurzame luchtbehandelinginstallaties geïnstalleerd worden waardoor de temperatuur en de luchtvochtigheid te reguleren zijn.

Foto's: