Palawas, Rocco en Kite een jaar na de verhuizing


Op donderdag 25 september 2008 verhuisden de tuimelaardolfijnen Rocco, Kite en Palawas naar het Delphinarium van de Allwetterzoo in Münster, Duitsland. In het kader van het internationale fokprogramma (EEP) voor Tuimelaardolfijnen werden zij verhuisd naar Duitsland.


Nadat de dolfijnen uit het Dolfinarium waren aangekomen in de Allwetterzoo werd dolfijn Nemo weer mee terug genomen naar het Dolfinarium. Nemo was één van de twee mannetjes Tuimelaardolfijnen die leefden in de Allwetterzoo. Nemo verblijft op dit moment nog achter de schermen in het DolfijndoMijn. Komend jaar met de nieuwe show komt hij voor de schermen en zal hij te zien zijn tijdens de shows.

In juli 2009 bezocht de crew van Dolfinariumweb de Allwetterzoo in Münster. Na aankomst in de dierentuin ging de crew gelijk door naar het Dolfinarium. Daar aankomend waren de tuimelaardolfijnen op dat moment niet zichtbaar voor het publiek. In het bassin zwommen op dat moment alleen de Californische zeeleeuwen en de enige in gevangenschap gehouden Sotalia dolfijn in het showbassin rond.

  • Show en training


Om 12.00 uur was de eerste show en waren ook de tuimelaardolfijnen Rocco, Kite, Palawas en Nando zichtbaar voor het publiek. Nando is de dolfijn die achterbleef in de Allwetterzoo.
Tijdens de show lieten de dieren vrije sprongen zien, dit zijn gewone ronde sprongen die de dieren in het Dolfinarium als eerste sprong leren. Daarnaast werd er geoefend met salto’s wat nog niet volledig lukte. Ook wordt er de jonge dieren geleerd een slide-out te doen. Dat houdt in dat het dier in zijn geheel op het showplatform komt. Wat ook te zien is in DolfijndoMijn. De dieren lijken dit erg leuk te vinden omdat ze dit ook doen als er geen trainingen plaats vinden. Het lukt alleen nog niet allemaal even goed, de reactie op het trainings fluitje werkt helaas ook niet altijd goed uit. Vaak gaan de dieren weer snel terug het water in als dit nog niet de bedoeling is. Qua training is er dus nog niet veel veranderd. Alhoewel de salto en de slide-out natuurlijk het begin zijn!

  • Veranderingen


Veranderingen voor Palawas, Rocco en Kite is dat ze met minder soortgenoten samen leven. Alleen Nando is één van de andere tuimelaardolfijnen waarmee de drie tuimelaardolfijnen uit Harderwijk samen leven. De manier van training is ongeveer hetzelfde als die in Harderwijk. Er wordt veel beloont met aandacht en speelgoed en de dieren worden als ze tijdens de trainingen niet aan de beurt zijn enthousiast bezig gehouden.

  • Huisvesting


De huisvesting is natuurlijk één van de grote veranderingen. In het Dolfinarium leefden de dieren altijd buiten in echt zeewater, met waterplanten, rotsen, echte vissen en natuurlijk een grote groep soortgenoten.
In de Allwetterzoo is het hele dolfinarium overdekt en wordt er gebruik gemaakt van kunstmatig zeewater, wat dus zelf wordt gemaakt. Verder bevinden er in het bassin geen rotsen, waterplanten of echte vissen zoals in de Dolfijnendelta.
De grotere bassins zijn 4 meter diep, wat dus iets minder diep is dan de lagune die op haar diepste punten 5 meter diep is.

Het Delphinarium van de dierentuin werd in 1974 geopend en was toen eigendom van het Dolfinarium in Harderwijk. Het bestond toen alleen uit het showbassin en de zijbassins die nu zichtbaar zijn voor het publiek. In 1996 werd het dolfinarium uitgebreid met twee achterbassins die aan het showbassin verbonden zijn met een kanaal van 1,7 meter diep. De bassins die aan werden gesloten zijn ook 4 meter diep. Door de nieuwe bassins hebben alle bassins samen een inhoud van 2 miljoen liter kunstmatig zeewater. Dit water is tussen de 18 en 24 °C.


  • Californische zeeleeuwen


In het Delphinarium van de Allwetterzoo leeft ook een groep Californische zeeleeuwen. Met één mannetje van 11 jaar oud, en vijf vrouwtjes waarvan de jongste in 2000 is geboren. Ook deze dieren doen mee in de show van het Delphinarium, wel afzonderlijk van de andere dieren.
De Californische zeeleeuwen kunnen in tegenstelling tot in het Dolfinarium gewoon bij de tuimelaardolfijnen zwemmen. Beide diersoorten lijken zich niet aan elkaar te storen en gaan hun eigen gang.

  • Sotalia dolfijn


Paco is misschien wel één van de bijzonderste dolfijnen die nog in gevangenschap leeft. Paco is namelijk de enige Sotalia dolfijn die wereldwijd nog in een dierenpark leeft. Deze soort komt voor in Zuid-Amerika en Paco is daar in 1977 gevangen. In 1991 kwam hij samen met een andere Sotalia Dolfijn genaamd 'Coco' uit de dierentuin van Neurenberg naar Münster toe. Coco overleed in 2002 en inmiddels is Paco de enige en oudste Sotalia dolfijn in gevangenschap ter wereld. Ook Paco doet mee in de show, alleen en afzonderlijk van de andere dieren. Het komt wel voor dat Paco samen met de zeeleeuwen zwemt als er geen shows zijn. De Californische zeeleeuwen en Paco lijken zich niet aan elkaar te storen.
Update: Paco is op 6 januari 2010 overleden. Paco werd meer dan 33 jaar oud.

  • Tuimelaardolfijnen


Er leven op dit moment vier tuimelaardolfijnen in het Delphinarium van de Allwetterzoo. De oudste Nando, werd geboren op 6 juni 1990 in de dierentuin van Neurenberg en verhuisde samen met Nemo 1996 naar Münster.
Nemo verhuisde in ruil voor Palawas, Rocco en Kite weer terug naar het Dolfinarium.
Verder leven Rocco, Kite en Palawas in het Delphinarium. Palawas werd op 31 juli 2004 geboren in de lagune. Zijn moeder is dolfijn Finagain en zijn vader is Beachie.
Zijn halfbroertje Kite werd op 5 oktober 2005 geboren. Zijn moeder is Lucy en zijn vader is ook dolfijn Beachie. Rocco werd op 1 juli 2005 geboren. Zijn moeder is Roxy en zijn vader is Apollo. Rocco werd geboren als gevolg van kunstmatige inseminatie.

  • Toekomstplannen


Of de dieren hier hun hele leven zullen blijven is nog niet bekend. Het dolfinarium heeft plannen om een buitenbassin te maken voor zeeleeuwen maar het is niet duidelijk of hier ook de dolfijnen een plek zullen krijgen. Verder heeft het Delphinarium plannen om een nieuw filter systeem aan te leggen.

  • Terug naar Harderwijk

Op 5 februari 2013 zijn Palawas, Rocco en Nando aangekomen in het Dolfinarium. Op 30 maart 2012 verhuisde Kite al naar dierentuin Planete Sauvage in Frankrijk. Het Delphinarium in Munster heeft besloten te stoppen met het houden van dolfijnen. Het Delphinarium zal omgebouwd worden tot 'Robbenhaven' en gaat alleen zeeleeuwen houden.

 

  • Foto’s

Deze special is gebaseerd op een bezoek op 18-07-2009 en aangepast na een bezoek op 14-05-2011.