Orka Morgan deel III: Loro Parque Tenerife

 

 

In april 2012 reisde de crew van Dolfinariumweb.nl af naar Tenerife om met eigen ogen te zien hoe het met Morgan gaat. Hieronder een samenvattend verslag.

 

 Loro Parque

lp luchtHet Loro Parque is een bekende dierentuin in Europa en heeft deze bekende naam te danken door het succes met de fok met papagaaien. Het park werd in 1972 geopend als papagaaienpark en startte in 1987 met het houden van zeezoogdieren. Door de jaren heen is het park uitgegroeid tot een complete dierentuin met een oppervlakte van 13,5 hectare, vele diersoorten, een bezoekersaantal van rond de 1,5 miljoen bezoekers per jaar en is het de grootste werkgever van het eiland geworden. Het park heeft een Thais thema wat op veel plaatsen is terug te zien.

 

 

 

 

 

 

Orca Ocean 

De bouw van Orca Ocean startte in 2005 waarna het in 2006 werd geopend.


De vier bassins hebben samen een inhoud van 22 miljoen liter water dat vanuit 65 meter diepte uit de Atlantische Oceaan wordt gepompt. Het showbassin is 12 meter diep en de achterbassins zijn 8 meter diep. De medical pool heeft een beweegbare bodem waardoor de diepte kan variëren. Het showbassin heeft een glaswand rondom het bassin waardoor de dieren onderwater te zien zijn. In het midden van de glaswand en bij het platform bevindt zich een slide-out waarop de dieren uit het water kunnen komen.

 

Morgan en soortgenoten

In Loro Parque leeft Morgan samen met gevarieerde groep van vijf andere orka’s:

Keto
Geslacht: man
Geboortedatum: 17-06-1995
Herkomst: Seaworld Texas
Opmerkingen: Het grootste mannetje in Orca Ocean. Hij is herkenbaar aan zijn kromme rugvin. Keto is de vader van Adán.

 

Tekoa
Geslacht: man
Geboortedatum: 08-11-2000
Herkomst: Seaworld Texas
Opmerkingen: Tekoa is te herkennen aan de littekens over zijn gehele lichaam. 


Kohana
Geslacht: vrouw
Geboortedatum: 03-05-2002
Herkomst: Seaworld Florida
Opmerkingen: Kohana is het oudste vrouwtje in Orca Ocean, ze staat dan ook bovenaan in de rangorde. Ze is de moeder van Adán.Skyla
Geslacht: vrouw
Geboortedatum: 09-02-2004
Herkomst: Seaworld Florida
Opmerkingen: Skyla staat op Kohana na het hoogst in de rangorde.Adán
Geslacht: man
Geboortedatum: 13-10-2010
Herkomst: Geboren in Loro Parque
Opmerkingen: Adán is de zoon van Kohana en Keto. Bij zijn geboorte werd hij verstoten door zijn moeder. Adán is grootgebracht door de verzorgers in Orca Ocean.

 

Morgan is inmiddels geïntroduceerd bij alle orka’s in Loro Parque en kan met hen allen samen. Ze bevindt zich vaak samen met Adán in een bassin, ze lijkt goed met hem op te kunnen schieten aangezien ze vaak samen op zwemmen en daarbij sprongen maken. Echter zijn er ook momenten waarbij Morgan en Adán niet met elkaar bezig zijn.
In de ochtenden werd Morgan vaak bij de andere orka’s gelaten in het showbassin. Hierbij zwom ze vaak samen op met hen. Opvallend was dat Morgan soms als orka ongepast over leek te komen. Zo duwde ze vaak tegen de andere orka’s aan of kwam boven water en liet zich op hen vallen. Verder kwam ze vaak op de slide-out en was daarbij erg vocaal. Dit deed ze meerdere keren achter elkaar.
De rest van de dag zat Morgan veel in het linker achterbassin samen met Adán. Tijdens de shows zaten Morgan en Adán soms in de medical pool omdat er gesepareerd moest worden voor de show.

 

Training

Morgan was tijdens ons bezoek erg gefocust op trainers. Wanneer trainers voorbij liepen was ze erg vocaal en zwom dan achter hen aan. Tijdens trainingssessies leek Morgan erg gemotiveerd om mee te doen. Dit was onder andere te merken doordat ze gefocust was op de trainers en iedere gedraging uitvoerde.
Morgan is medisch getraind en kan onder andere haar buik laten zien, borstvinnen presenteren, mond openen etc. Daarnaast werd Morgan tijdens ons bezoek onder andere getraind zwemmend te zwaaien, vrije sprongen te maken, knikkend te zwemmen en nee te schudden.

 

Doofheid

In mei 2012 werd bekend gemaakt dat Morgan mogelijk doof zou zijn. Ze reageerde niet op fluitsignalen die haar trainers gaven wanneer ze een gedraging correct had uitgevoerd. Morgan reageerde wel op klappende handen van trainers en stopte dan vaak met de gedraging. Omdat het fluitsignaal vaak opgevolgd werd door handklappen is het de verzorgers van Morgan waarschijnlijk niet eerder opgevallen dat Morgan eigenlijk niet reageerde op het fluitsignaal.

In juli 2012 werd bekend dat de trainers in Orca Ocean nieuwe handgebaren hebben bedacht om Morgan doormiddel van een visueel gebaar duidelijk te maken dat ze de gedraging correct heeft uitgevoerd of dat een trainingssessie is afgelopen.

 

Educatie

De Loro Parque Foundación is de instantie binnen het Loro Parque die zich bezighoudt met onderzoek en educatie. Dankzij de Loro Parque Foundación doet Loro Parque veel aan educatie. Onder andere bij de orka’s is een ruimte te vinden waar kinderen een computergame kunnen spelen waarbij uitleg wordt gegeven over dieren in het wild en het behoud van diersoorten in het wild. In deze ruimte kunnen bezoekers documentaires bekijken over dieren in het wild en natuurbehoud en meer te weten komen over bedreigingen van walvisachtigen in het wild. 
Verder worden er in de shows op het park diverse educatieve stukken getoond waarin informatie wordt gegeven over onder andere de stranding van walvisachtigen, echolocatie van walvisachtigen en de gevaren van afval.

 

Onderzoek en natuurbehoud

De Loro Parque Foundación houdt zich ook bezig met onderzoek en natuurbehoud. Binnen het Loro Parque krijgen onderzoekers de mogelijkheid onderzoek te doen met de aanwezige dieren en daarnaast financiert de Loro Parque Foundación onderzoeksprojecten wereldwijd.

Zo ontwikkelde de Loro Parque Foundación samen met de Universiteit van la Laguna op Tenerife een computerprogramma dat orkaonderzoekers in het wild helpt geluidsopnames te analyseren.
Daarnaast deed de Loro Parque Foundación onderzoek met de orka’s in Orca Ocean naar hoe isotopen in het bloed van orka’s worden getransporteerd van het voedsel naar de huid en het bloed
van het dier. Dit is vervolgens gebruikt om het dieet van orka’s in de Straat van Gibraltar te analyseren.

 

Naast onderzoek financiert de Loro Parque Foundación wereldwijd natuurbehoudprogramma’s in het wild. Voorbeelden hiervan zijn onderzoek naar bruinvissen in de Baltische zee, tuimelaardolfijnen rondom de Canarische eilanden en meer dan twintig onderzoek- en behoudprojecten naar vogels. In 2010 schonk de Loro Parque Foundación €845.689, - aan natuurbehoudprojecten wereldwijd.

 

Toekomst

Hoe de toekomst van Morgan er uit zal zien is niet bekend, Seaworld heeft in een persverklaring laten weten niet van plan te zijn haar naar de Verenigde Staten te halen.
In oktober dit jaar wordt opnieuw een jong van Kohana verwacht, het is afwachten hoe Loro Parque straks zeven orka’s wil huisvesten in vier bassins.

 

Deze special is gebaseerd op een vijfdaags bezoek in april 2012.

Bronnen: