Verbouwing Walrussenwal 2013 - 2014

Indeling:

De kunstrotsen op de bodem van walrussenwal zijn na bijna acht jaar aan vervanging toe. Omdat het water tijdens deze verbouwing voor het eerst in acht jaar uit het bassin gepompt is direct de kans aangegrepen een verrijkingsmuur voor de walrussen onderwater te maken en fonteinen toe te voegen waarmee de dieren kunnen spelen.14 maart 2014

walruswalverb3Het Dolfinarium is inmiddels al meer dan een maand geopend. Volgens de planning zou Walrussenwal in februari weer operationeel zijn. Een aantal complicaties, waaronder een gebroken ruit hielden dat tegen. Begin maart zijn de walrussen teruggekeerd naar Walrussenwal. Hier werden de dieren eerst nog in de achterbassins gehouden in verband met het acclimatiseren van de ramen en het beton. Omdat de ramen recent zijn gezet kan er nog water lekken. Dit is goed te zien aan de natte vloer in de Onder Odiezee. Om de bezoekers gerust te stellen hangen er daarom briefjes op de ramen.

 

De verrijkingswand is onderwater duidelijk te zien voor bezoekers. De wand kan van bovenaf worden gevuld met schelpdieren en vis doormiddel van luiken in het platform bovenop de wand. Ook is bovenwater nog duidelijk te zien dat de rosten een nieuwe laag beton hebben gekregen aan de afwijkende witte kleur. 

walrussenBBVoedering
Omdat de walrussen nog niet in het hoofdbassin zwemmen wordt er tijdelijk geen Snor(rrr) show gegeven. Als vervanging wordt er daarom een aantal keer per dag een voederpresentatie gegeven voor bezoekers. Hier komen allerlei educatieve aspecten aan bod over de walrus en zijn leefomgeving. De bezoekers staan hierbij ook een stuk dichterbij dan normaal. De bezoekers hebben tijdens en na de presentatie volop de kans vragen te stellen. Er wordt gebruik gemaakt van gedragingen die de walrussen normaal ook uitvoeren tijdens de show.

 

Onderhoud
Niet alleen aan Walrussenwal wordt onderhoud gepleegd. Ook het het Zeehondenzand, verschillende hekken en perkjes en paden van het park zijn vernieuwd. Ook zijn de bruinvissen nog niet te zien omdat de walrussen een tijd in de Bruinvisbaai hebben doorgebracht. Mede door deze omstandigheden werd een kijkje tijdens een trainingsessie in het DolfijnDomijn aangeboden, naast de normale show Aquabella.

 


Foto's:
walrussen11BB walruswalverbwalruswalverb2walruswalverb4


20 december 2013

walruswalverb3Voordat begonnen kon worden aan de verbouwing van Walrussenwal moest eerst gezorgd worden dat de druk van het grondwater onder het walrussenbassin geen problemen zou opleveren. Daarom werden er voordat het bassin werd leeggepompt gaten geboord in de bodem die ervoor zouden zorgen dat de druk van het opkomende grondwater geen probleem zou veroorzaken. Naast de wand tussen Walrussenwal en de Dolfijnendelta werd een extra dam geplaatst van zandzakken die de overdruk op de wand opvangt.

Alle kunstrotsen in het walrussenbassin zijn gestript en zullen een nieuwe laag spuitbeton krijgen. Omdat het bassin nu, sinds acht jaar, leeg staat is ook de kans aangegrepen diverse verrijkingselementen toe te voegen in het verblijf. Zo zal de wand tussen Walrussenwal en de Dolfijnendelta straks een verrijkingswand worden. De verzorgers kunnen hier voedsel zoals schelpen, garnalen of vis in verstoppen waardoor de walrussen net als in het wild met hun gevoelige snorharen opzoek gaan naar voedsel. Daarnaast zullen er bij de al bestaande waterval een aantal fonteinen geplaatst worden die op bepaalde tijden aan gaan en waar de dieren mee kunnen spelen.


In december nog zal het nieuwe spuitbeton aangebracht worden waarna het beton een aantal weken in een al gevuld bassin moet uitharden. De verwachting is dat de walrussen in februari weer terug verhuisd zullen worden naar Walrussenwal.

walrussenBBVerhuizing
Omdat het water tijdens de verbouwing uit Walrussenwal gepompt wordt kunnen de walrussen tijdens de verbouwing niet in hun verblijf blijven. Daarom werden de dieren begin november verhuisd naar Bruinvisbaai. Tot 2005 leefden de walrussen ook in Bruinvisbaai, toen nog onder de naam ‘Nova Zembla’. De bruinvissen zijn tijdelijk ondergebracht in de bassins achter het DolfijndoMijn.


Om de komst van de walrussen in Bruinvisbaai  voor te bereiden is er een hek geplaatst in het midden van het verblijf waardoor de dieren te separeren zijn. De walrussen zijn in de maanden voor de verhuizing dagelijks getraind om plaats te nemen in de transportkist. Op die manier waren de dieren vertrouwd met de transportkist en kon de verhuizing zonder stres verlopen.

Momenteel wordt er in het tijdelijke onderkomen getraind om ook tijdens het nieuwe seizoen de Snor(rrr)show te kunnen laten zien. Tijdens de Winteropenstelling zijn de walrussen te zien in hun tijdelijke onderkomen. 

 

Foto's:
walrussen11BB walruswalverbwalruswalverb2walruswalverb4