Orka Morgan deel II: de verhuizing


In de ochtend van 29 november 2011 werd gestart met de verhuizing van orka Morgan naar het Loro Parque op Tenerife. Een verhuizing die 12 uur in beslag zou nemen.

In deze special meer informatie over de verhuizing van orka Morgan.

 

  • Voorbereiding

Omdat Morgan gedurende de verhuizing meer dan 10 uur in een hangmat in een vervoersbox zou liggen, was voorbereiding nodig om de reis naar Tenerife voor Morgan zo min mogelijk stressvol te maken. Zo is Morgan in de tijd voor de verhuizing zestien keer uit het water getild in een hangmat. Op deze manier kon Morgan wennen aan het liggen in de hangmat en zou deze situatie tijdens de verhuizing dus niet helemaal nieuw voor haar zijn. Tijdens deze voorbereidingen lieten de verzorgers van Morgan het bassin leeg lopen tot een bepaald punt waarop zij Morgan in de hangmat konden begeleiden. Daarnaast werden er ook schotten om het hoofd van Morgan geplaatst om haar te laten wennen aan de situatie in de vervoersbox. Tijdens deze trainingen bleef Morgan rustig, aldus het Dolfinarium.

 

 

  • De verhuizing

Voor de verhuizing van Morgan is een team van medewerkers uit het Amerikaanse SeaWorld overgekomen. SeaWorld heeft in Amerika drie parken waar zij orka’s houden en hebben daarom regelmatig te maken met orka transporten. Omdat SeaWorld veel ervaring heeft met deze transporten werd hun hulp ingeroepen bij de verhuizing van Morgan.
In de vroege ochtend van 29 november 2011 werd begonnen met de voorbereidingen voor de verhuizing van Morgan. Een hijskraan, waarmee Morgan uit haar bassin getakeld zou worden, stond gereed en politie en beveiliging hielden de wacht rondom en in het Dolfinarium. Dit omdat, na dat bekend werd gemaakt door de rechter dat Morgan naar het Loro Parque op Tenerife mocht verhuizen, verschillende activisten zich ophielden rondom het park. De gemeente Harderwijk heeft hier vervolgens op gereageerd en heeft op zondag 27 november 2011 een noodverordening ingevoerd. Door deze verordening kon de politie ingrijpen wanneer dit nodig was, zodat het transport van Morgan niet opgehouden kon worden.
Om 5.00 uur werd begonnen met het leegpompen van het bassin van Morgan. Na twee uur pompen was het waterpeil van het bassin op een dusdanig niveau waardoor de verzorgers van Morgan in het water konden staan. Een tiental verzorgers en een dierenarts begeleidden Morgan in een hangmat. Deze hangmat is op maat gemaakt voor orka’s, en is aan de binnenkant bekleed met zachte stof. In de hangmat zitten gaten waardoor de borstvinnen van Morgan naar buiten kunnen. Nadat Morgan in de hangmat was gebracht, werd de hangmat omhoog gehesen waarna twee medewerkers van SeaWorld haar via touwen aan de hangmat begeleidden naar de transportbox in de vrachtwagen. Eenmaal boven de transportbox in de vrachtwagen werd Morgan voorzichtig in de transportbox geplaatst. De transportkist is een langwerpige kist van ongeveer 5 meter lang welke van boven open is. De kist is half gevuld met water. Om 7.30 uur is Morgan in de transportkist geplaatst.

In onderstaande video is te zien hoe Morgan vanuit haar bassin in de transportbox gebracht werd.

 

 

Om 9.30 uur was Morgan klaar voor vertrek en werd de vrachtwagen gesloten. Onder begeleiding van ME busjes, politiewagens en politiemotoren werd Morgan via de polder, om files te ontwijken, naar luchthaven Schiphol gereden. Om 11.15 uur werd gemeld dat Morgan aangekomen was op Schiphol. Nadat de douane gepasseerd was, werd de transportbox met Morgan in het vliegtuig, een Airbus 310 van Kuzu Cargo Airlines, geplaatst.
De vlucht vertrok om 12.59 uur richting Tenerife. Bij het opstijgen en dalen van het vliegtuig werd rekening gehouden met Morgan. Het opstijgen en dalen ging namelijk geleidelijker om te zorgen dat de luchtdruk in het vliegtuig niet te hoog zou oplopen. Tijdens het transport vanaf het Dolfinarium tot aan het Loro Parque waren twee verzorgers van het Dolfinarium steeds bij Morgan aanwezig om haar onder andere nat te houden en te kalmeren.

Om 16.30 uur (plaatselijke tijd Tenerife), landde het vliegtuig met Morgan op het noordelijk gelegen vliegveld van Tenerife. De weg van het noordelijk gelegen vliegveld naar het Loro Parque is korter dan de weg vanaf het zuidelijke vliegveld. Hierna werd de transportbox met Morgan weer uitgeladen met een lift en vervolgens op een vrachtwagen richting het Loro Parque geplaatst.

Bij aankomst in Loro Parque om 19.00 uur (plaatselijke tijd Tenerife) werd Morgan met een hijskraan weer uit de transportbox gehesen. Hierna werd zij in de zogenaamde ‘medical pool’ geplaatst. Dit kleinste bassin bevindt zich tussen de twee achterbassins en heeft een bodem die tot boven de wateroppervlakte gebracht kan worden. Hierdoor konden de verzorgers uit het Dolfinarium en Loro Parque in het bassin staan en Morgan uit de hangmat begeleiden.

  • Eerste dagen in Loro Parque

Nadat Morgan in de medical pool geplaatst werd, zwom zij niet direct. Dit komt waarschijnlijk omdat Morgan nog erg stijf was en de nieuwe omgeving niet kende. Morgan at gelijk vis, wat er volgens haar verzorgers op duidde dat ze zich goed voelde. De nacht bracht Morgan door in de medical pool, ze kon hier wel contact maken met de andere orka’s door de hekken naar de andere bassins. De eerste dagen na aankomst bleven de verzorgers uit het Dolfinarium in Loro Parque om Morgan te begeleiden bij de introducties.

De volgende dag kreeg Morgan al toegang tot één van de achterbassins. Dit gebeurde sneller dan eerder voorspeld door het Dolfinarium, wat positief is voor Morgan. Na 17 maanden in het Dolfinarium kreeg Morgan nu meer bewegingsvrijheid en de mogelijkheid diep te duiken. Het achterbassin waar Morgan toegang tot kreeg is vele malen groter dan haar opvangbassin en heeft een diepte van 8 meter.

Op 30 november 2011 werd Morgan geïntroduceerd bij orka Adan. Adan is een mannelijke orka van 1 jaar oud. In 2010 werd Adan geboren in het Loro Parque. De moeder van Adan is Kohana en zijn vader is Keto. Zij verblijven beiden in het Loro Parque. De introductie met Adan verliep goed, en het Dolfinarium gaf aan ‘erg blij’ te zijn met de vlotte introductie met soortgenoten. Na enkele minuten werden Adan en Morgan weer gescheiden.

De tweede introductie met een andere orka, Skyla, vond plaats in de ochtend van 1 december 2011. Skyla is een vrouwtje van 7 jaar oud en kwam in 2006 vanuit SeaWorld Florida naar het Loro Parque. Ook deze introductie verliep ‘erg goed’. Morgan en Skyla zwommen na kennismaking samen op, doken samen en ‘speelden samen’ aldus het Dolfinarium. Morgan en Skyla hebben enkele uren samen doorgebracht in één van de achterbassins.

Na deze introducties heeft Morgan in de ochtend van 2 december 2011 kennis gemaakt met orka Kohana. Kohana is een negen jarig vrouwtje en kwam ook in 2006 naar het Loro Parque vanuit SeaWorld Florida. De introductie met Kohana gebeurde in het bijzijn van Skyla. Morgan en Kohana tastten elkaar eerst goed af, waarna ze samen met Skyla opzwommen en samen door het bassin doken.

Alle introducties vonden plaats in een achterbassin. Op (hopelijk korte) termijn zal Morgan ook kennis maken met de twee mannelijke orka’s Tekoa en Keto.

Voor meer informatie over Morgan haar tijd in Harderwijk of in het Loro Parque lees de special 'Orka Morgan deel I: Harderwijk' of 'Orka Morgan deel III: Loro Parque'.

Bronnen: