Bouw Noordzeegebied 2012 - 2013

Nieuwe diersoorten:
- Rode poon
- Kathaai
- Kabeljauw
- Zeenaald
- Snotolf 
- aansluiting Roggenrif, waardoor ook blonde rog, golfrog, stekelrog, kleinoogrog, gevlekte rog, hondshaai en gevlekte haai.

Indeling:
- Zomer en Winter Hotel
Doormiddel van twee grote aquaria wordt de Noordzee gepresenteerd in de zomer en in de winter. Er wordt daardoor zichtbaar hoe de zee er per jaargetij uitziet en wat voor bewoners het dan herbergt. De receptioniste van het hotel zal een aantal keren per dag de dieren in het Noordzeegebied presenteren aan de bezoekers.

- Laboratorium
In dit gebied kunnen bezoekers kennis maken met de Noordzee. Op een leuke en educatieve manier wordt gepresenteerd wat afval doet met de zee, hoe de transformatie van een platvis plaatsvindt, wat SOS Dolfijn voor werk doet en hoe bruinvissen leven in de Noordzee. Ook komt er een gedeelte over orka Morgan waar een film over Morgan te zien is en waar kinderen een boodschap voor Morgan kunnen inspreken waarna deze wordt vertaald in de orkataal.

Onderbouwing keuze:
Onder de gasten en binnen het Dolfinarium was er de behoefte om de Noordzee te presenteren aan het publiek in plaats van een tropisch aquarium met aantrekkelijke vissen. Er zijn een aantal diersoorten en gebieden in de Noordzee die aandacht behoeven en daar wil het Dolfinarium graag een steentje aan bijdragen. Daarnaast is niet iedereen in de mogelijkheid deze soorten in het wild te zien, op deze manier kunnen deze soorten wel onder de aandacht worden gebracht bij het publiek.

 

 

 

 

 

 

Hieronder kun je diverse updates lezen over de bouw van het Noordzeegebied.

 

  • 27 april 2013
Het nieuwe gebied is inmiddels vrijwel helemaal klaar. Het Noordzeehotel is klaar en de eerste vissen zwemmen hier rond. In het Noordzee Laboratorium zijn de eerste diersoorten te zien.

Educatie
In het Noordzee Laboratorium kunnen proefjes gedaan worden door kinderen. Zo kunnen ze het verschil proeven tussen zoet en zout water en verschillende windkrachten voelen. In de aquaria wordt zichtbaar hoe een drachtige garnaal er uit ziet, hoe levendbarende vissen jongen krijgen, hoe een krab verschaalt etc. Soortenbordjes zijn in het Noordzeehotel verwerkt in naambadges die aan de koffers hangen. Langs het Roggenrif zijn vier banken te vinden die verschillende soorten zandbanken uitbeelden, wanneer iemand plaats neemt op een bank brandt op een grote landkaart een lichtje waardoor zichtbaar op welke zandbank men plaatsneemt.

Morgan Memories

Tussen het Laboratorium en het Noordzeehotel zal binnenkort Morgan Memories openen, een souvenirwinkel waar meer te vinden is over de periode van orka Morgan in het Dolfinarium. Kinderen kunnen hier onder andere hun boodschap voor Morgan vertalen in orkataal.

Foto's:
 
  • 16 februari 2013

Er is begonnen met de afwerking van de ruimtes in het Noordzeegebied. Het gehele gebied zal straks samen met het bestaande roggenbassin weer de oude naam 'Roggenrif' dragen.

Afwerking
Er is begonnen met de afwerking van zowel het laboratorium als het Zomer- en Winterhotel. In het laboratorium is al begonnen met de aankleding.

De uitstraling zal gebaseerd zijn op de 18e eeuw, waarbij in de zeeën veel ontdekt werd.
De buitenzijde van het Roggenrif is verder afgewerkt en heeft de uitstraling van een ouder Engels gebouw.

Aquaria
Inmiddels is het glas van de aquaria in het Zomer- en Winterhotel vervangen door glas met de juiste dikte en zijn beide aquaria gevuld met water en een aantal objecten. Er verblijven nog geen vissen in de aquaria omdat het water nog niet de juiste samenstelling heeft.

De aquaria in het laboratorium zijn nog niet gevuld. In het laboratorium staat een aquarium dat zal laten zien (en ruiken) hoe de zee vervuild raakt door afval.

Foto's:

 

  • 16 november 2012

Mede door het faillissement van het bouwbedrijf heeft de bouw van het Noordzeegebied vertraging opgelopen. Het is nu de bedoeling dat het nieuwe gebied gereed zal zijn voor de opening van het nieuwe seizoen.

Aquaria
De ruiten voor de twee nieuwe aquaria bij het Zomer en Winter hotel zijn een maand geleden weer uit de aquaria gehaald. Dit kwam omdat de ruiten de waterdruk niet aankonden en daardoor doorbogen. Er wordt verwacht dat de nieuwe ruiten binnenkort geleverd worden.

De aquaria in het Laboratorium zijn gereed voor inrichting. Ze zijn verdeeld in drie lagen, in de bovenste aquaria zal het bovenste gedeelte van de Noordzee getoond worden, in de middelste aquaria het middelste gedeelte van de Noordzee en in de onderste aquaria de bodem van de Noordzee.
De aquaria die gepland stond in de rand rondom het Roggenrif zijn voorlopig geschrapt van het bouwplan.

Inrichting
Het Laboratorium is zo goed als klaar, hier zullen alleen nog de aquaria gevuld moeten worden en educatie middelen opgehangen moeten worden.

De middelste ruimte zal de nieuwe souvenirshop worden, waardoor de souvenirshop bij het Roggenrif zal sluiten. In de nieuwe souvenirshop zal ook de educatieruimte over orka Morgan gerealiseerd worden. Op het moment van bezoek was de souvenirshop nog niet klaar.

Rondom het Roggenrif zullen de educatieve zitbanken geplaatst worden welke symbool staan voor de Klaverbank, de Doggersbank en de Mosselbank. Deze zitbanken zullen zandbanken voorstellen waarop kinderen op een educatieve manier meer kunnen leren over de zandbanken in de Noordzee.

De buitenwand van het Noordzeegebied is aangekleed en de wanden van het Roggenrif zullen ook die uitstraling krijgen.

Foto's:

 

  • Eerdere updates