Blog: Morgan in Loro Parque augustus 2012

Gedurende de week van 25 augustus t/m 31 augustus 2012 bracht redactielid Robin de Vries van Dolfinariumweb.nl een aantal dagen een bezoek aan Loro Parque op Tenerife.

  • Orca Ocean

Bij mijn eerste dag in Loro Parque was de groepering van de orka’s als volgt: Morgan en Adán in het linkerbassin achter het showbassin, Kohana en Tekoa in het rechter bassin en Keto en Skyla in het showbassin. Deze groepering hield (tijdens openingstijden van Orca Ocean) mijn hele bezoek aan. De reden hiervan was Vicky, het kalf van Kohana dat een paar weken eerder was geboren. Volgens een trainer zorgde Vicky haar aanwezigheid voor opwinding onder de dieren en dan was het moeilijker de dieren van bassin te wisselen.

Alle shows werden die week gedaan door Keto en Skyla. Voor de show leek Skyla  actief en vocaliseerde luid of ging zelf op de slide-out. Het was een ‘klassieke’ show oftewel verschillende gedragingen gedaan onder muziek segmenten. Er leek niet veel gewisseld te worden van gedragingen en bij ieder muziek segment hoorde dezelfde set gedragingen. Mijn verblijf in Loro Parque was een momentopname en een aparte situatie op dat moment.

De orka's in Orca Ocean zijn buiten showtijden niet meer zichtbaar voor publiek. Dit komt doordat de hekken rondom Orca Ocean zijn afgeschermd met hout.

 

  • Morgan

Morgan was de eerste orka die ik zag toen ik in Orca Ocean arriveerde. Ik kreeg de mogelijkheid een trainingssessie bij te wonen. Toen ik aankwam legde Morgan haar hoofd op de bassinrand en vocaliseerde erg luid. Later werd uitgelegd dat ze weer wat meer op mensen is gaan focussen sinds de geboorte van Vicky, dit omdat ze veel met Adán samen zit en Adán toonde op dit moment geen interesse in Morgan. Hij hing bij mijn bezoeken veel bij de medical pool , waar hij leek te kijken naar Vicky.

Er werd gebruik gemaakt van de nieuwe trainingsmethode vanwege Morgan’s doofheid. Ze werd voor bijna alle gedragingen met signalen teruggeroepen, soms nog met het gebruik van een fluit en soms zonder. Omdat Morgan bijna continu gefocust  is op trainers kon zij deze signalen makkelijk waarnemen en reageerde hier goed op.

Van haar gedrag tegenover de andere orka’s heb ik helaas weinig kunnen zien vanwege de groepering op dat moment, maar wel heb ik waargenomen dat het lijkt dat ze uit zichzelf contact probeerde te zoeken met Adán wat soms leidde tot speelgedrag.

Bij iedere show is er een kleine introductie en Morgan speelt daarin een rol. In grote letters staat er ‘Welcome Morgan’ en zijn er beelden te zien van o.a. haar redding. 

  • Vicky

Vicky’s geboorte was onder de geïnteresseerden al bekend, maar was pas net vrijgegeven door Loro Parque aan de media. Er stonden ook verschillende artikelen over haar in de lokale kranten. Vicky is het jong van Kohana. Ze is geboren op 3 augustus 2012 en is verstoten door haar moeder. Vicky bevond zich in de medical pool op het moment van bezoek. In de medical pool waren zwembanden geplaatst om te voorkomen dat Vicky tegen de wanden zou botsen. Ze werd continu geobserveerd door twee trainers van Loro Parque en een medewerker van Seaworld. Meerdere keren per dag werd ze met de fles gevoed. Vicky gaf een sterke en energieke indruk omdat ze zelf zwom met een redelijk tempo en bij het ademhalen erg hoog boven het water uit kwam.

Update: Vicky is overleden op 16 juni 2013.

 

 

  • Foto's