Live Blog: Morgan in Loro Parque april 2012

Gedurende de week van 9 t/m 14 april bracht Dolfinariumweb.nl in samenwerking met Orca-Ocean.nl een aantal dagen een bezoek aan Loro Parque op Tenerife. Tijdens dit bezoek werd op deze pagina dagelijks een verslag geplaatst over Morgan haar leven in Loro Parque. Ook werden er videobeelden gemaakt welke te zien zijn in de video 'Orka Morgan in Loro Parque, een verslag'.

 

  • Zaterdag 14 april

We komen rond 10 uur aan bij de orkabassins waar op dat moment het showbassin wordt schoon gemaakt. Morgan verblijft in het rechter achter bassin samen met Keto, Kohana en Skyla. Tekoa verblijft in de medical pool en Adán zit in het linker achter bassin. Bij het rechter achter bassin is een filmploeg van de Duitse tv zender Fox aan het filmen.

Rond 10.30 uur werden Morgan, Keto, Kohana en Skyla naar het showbassin gelaten. Hier zwemt ze met de groep rond en komt regelmatig op de slide out bij de tribune en op het platform.

Iets voor 11 uur wordt Tekoa naar het rechter achter bassin gevraagd, waarna Adán in de medical pool wordt gelaten. Daarna wordt Morgan samen met Keto, Kohana en Skyla naar het linker achter bassin gevraagd. Hier waren de orka’s druk met elkaar en kwamen ze soms aan de oppervlakte met opspattend water. Tekoa wordt daarna in het showbassin gevraagd.

Om 11.15 uur wordt Morgan naar het rechter achter bassin gelaten, bij het wisselen gaan Keto en Skyla (waarschijnlijk niet de bedoeling) ook mee. Zij worden daarna weer naar het linker achter bassin gevraagd, waarbij Morgan in het rechter achter bassin blijft. Vervolgens wordt Morgan in de medical pool bij Adán gelaten in verband met de show van 11.45 uur. In de medical pool worden met Morgan een aantal korte sessies gedaan, waarbij ze nat gemaakt worden met de waterslang en af en toe vis krijgen.

Om 12.25 uur worden Morgan en Adán in het linker achter bassin gelaten. Om 12.40 uur verlaten we de orkabassins.

Om 13.20 uur komen we terug bij de orka’s, waarna er een sessie bij Morgan en Adán begint. Hierbij werd Morgan getraind om zwemmend te zwaaien en daarna wordt ze op de weegschaal gevraagd.

Om 13.45 uur werd er nog een sessie met Morgan gedaan waarbij ze opnieuw gevraagd werd op de weegschaal te komen, deze keer deed ze dat niet. Even later werd ze getraind om op haar zij op de kant te komen, dit lijkt ze nog niet volledig te beheersen. Ze werd ook gevraagd zwemmend ‘ja te knikken’ met haar hoofd en zwemmend rond te draaien. Toen de trainers de bassins verlieten deed Morgan een aantal spyhops. Tijdens de show van 14.00 uur blijven Morgan en Adán in het linker achter bassin.

Om 14.30 uur is er een korte sessie van een paar minuten waarbij Morgan werd gevoerd en ze werd geaaid op haar rug en buik. Iets voor 15 uur maakt Morgan een paar keer een soort ‘onderwatersalto’ (ze zwemt dan kleine cirkels op dezelfde plek). Dit gedrag vertoonde ze soms ook in het Dolfinarium.

Om 15 uur was het na vijf dagen Morgan te hebben bezocht tijd naar het vliegveld te vertrekken en hebben we Loro Parque verlaten.

Meer foto’s van 14 april:

 

  • Vrijdag 13 april

Geen uitgebreide blog vandaag en zonder foto's op Dolfinariumweb.nl. Voor foto's zie de blog op Orca-Ocean.nl

Vandaag arriveerde ik wat later dan voorgaande dagen bij de orka´s, rond 12 uur. Morgan zat samen met Adán in het linker achter bassin. Tijdens een trainingssessie werd Morgan getraind om zwemmend rondjes te draaien. Even later werden Morgan en Adán gevoerd. Tijdens de show van 14.00 was er opnieuw een korte sessie waarbij Morgan onder andere rustig op haar rug bleef liggen met haar staart bij een trainer. Tussen de sessies door zwommen Morgan en Adán wat rond en maakten ze soms wat sprongen. Tussen 15.00 uur en 15.50 uur was ik even weg bij de orka’s. Bij terugkomst zat Morgan in het linker achter bassin en Adán was naar de medical pool verplaatst. Er was op dat moment een trainingssessie met Morgan bezig waarbij ze een paar sprongen maakte. Daarna kwam er een dierenarts van Seaworld om een echo te maken bij Morgan. Morgan bleef hierbij rustig op haar zij langs de bassinrand liggen. Ook bij Adán werd een echo gemaakt.

Om 16.40 uur werd Morgan bij Adán in de medical pool gelaten in verband met de show van 16.45 uur. Een half uur later werd Adán in het linker achter bassin gelaten. Morgan bleef in de medical pool. Toen ik om 17.30 uur weg ging bij de orka´s zat Morgan nog in de medical pool.

  • Donderdag 12 april

Rond 8.30 uur kwamen we aan bij de orka bassins. Op dat moment zwommen Keto, Tekoa, Kohana, Skyla en Morgan samen in het show bassin en stond het hek naar het rechter achter bassin open. Morgan kwam opnieuw vaak op de slide-out en was dan erg vocaal. Kohana en Skyla kwamen daarbij ook regelmatig op de slide-out, waardoor ze soms met zijn drieën op de slide out lagen. Tekoa zwom vaak alleen in het rechter achter bassin. Door een trainer werden bij de glaswand ijsblokjes in het water gegooid waar alle dieren op af kwamen. Skyla, Kohana en Morgan zwommen soms met veel snelheid door het bassin.

Om 9.20 uur werden de orka’s naar het rechter achter bassin gevraagd en werd Morgan in de medical pool gelaten, waarna ze aandacht kreeg van een trainer die water op haar spoot. Daarna werd ze in het linker achter bassin gelaten waar Adán ook zwom. Hierna had ze weer veel aandacht voor de trainers en later zwom ze verder op met Adán. Om 9.45 uur verlieten we de orka bassins.

Rond 11.15 uur komen we weer aan bij de orka bassins, op dat moment zwommen Adán en Morgan nog samen in het linker achter bassin en de medical pool. Adán en Morgan kwamen hierbij ook regelmatig in de medical pool. Adán en Morgan maakten in het linker achter bassin nog een aantal sprongen.

Om 11.40 uur werden Morgan en Adán in de medical pool gelaten in verband met de show van 11.45 uur. Er werd een sessie met Morgan en Adán gedaan, waarbij Morgan veel op haar rug, buik en staart werd geaaid terwijl ze langs de rand van het bassin lag. Vervolgens werd Morgan getraind weg te zwemmen naar een ijsblokje en zwaaiend met haar borstvin terug te komen.

Om 12.05 uur gaat het hek naar het linker achter bassin weer open waar Morgan nog een paar minuten een sessie had. Hierna zwommen Adán en Morgan weer samen in het linker achterbassin en de medical pool waarbij ze aantal keren begon ‘snel te zwemmen’. Na een kwartier verlaten we de orkabassins.

Om 13.30 komen we weer terug bij de orka´s en zwemmen Morgan en Adán nog steeds in het  linker achterbassin. Adán zwemt actief rond terwijl Morgan bij hek naar rechter achter bassin en trainersplatform blijft. Om 14.00 uur worden ze in de medical pool gelaten, in verband met de show van 14 uur. Tijdens de show is er een korte trainingssessie met Adán en Morgan waarbij Adán in het rechter achterbassin wordt gevraagd, hierna wordt Adán weer in de medical pool bij Morgan gelaten. 

Om 14.25 uur wordt Adán naar het linker achter bassin gevraagd waarna Morgan naar het rechter achter bassin wordt gevraagd. In het rechter achterbassin blijft Morgan veel bij het hek naar het linker achter bassin en het trainersplatform. Een enkele keer zwemt ze een rondje door het bassin. Keto, Kohana, Tekoa en Skyla blijven in het showbassin na de show.

Om 15 uur start er een trainingssessie met Morgan. Er worden verschillende gedragingen gevraagd zoals ‘nee schudden’, ‘ ja knikken’, om haar as draaien, op de slide-out komen en springen. De sessie duurt ruim 10 minuten. Om 15.30 uur wordt Morgan in de medical pool gelaten.

Als om 16.45 uur de laatste orka show begint zitten Morgan en Adán in het linker achter bassin. Als de show na 20 minuten is afgelopen mogen Morgan en Adán in het showbassin. Morgan ging weer meerdere keren op de slide-out bij de tribune en bij het trainersplatform. In het showbassin werd Morgan nog kort getraind om te zwaaien bij de glaswand. Toen we om 17.30 uur de orkabassins verlieten zaten Morgan en Adán nog in het showbassin.

Meer foto’s van 12 april:

 

  • Woensdag 11 april

Vandaag geen update van Morgan, omdat we zijn gaan whale watchen aan de andere kant van Tenerife. Rond Tenerife leven meerdere soorten walvisachtigen, waarvan de tuimelaar en Indische griend het meest worden waargenomen. Wij hadden vandaag geluk om vier verschillende soorten te zien. Tijdens de eerste tocht zagen we eerst Atlantische gevlekte dolfijnen, daarna Indische grienden en uiteindelijk ook nog kort een paar tuimelaars. Tijdens de tweede tocht zagen we eerst Indische grienden en vervolgens gewone dolfijnen. Een geslaagde dag dus!

 

 

 


Meer foto’s van 11 april:

 

  • Dinsdag 10 april

Na een kijkje in de viskeuken waar alle maaltijden voor de orka’s, tuimelaars en zeeleeuwen worden klaar gemaakt arriveren we om 8.15 uur bij de orka´s. Tekoa en Kohana zwemmen in het showbassin. Morgan wordt vanuit het linker achterbassin in het showbassin gelaten. Na een korte training krijgen Tekoa, Kohana en Morgan de mogelijkheid om zelfstandig rond te zwemmen in het showbassin en linker achter bassin en hebben ze interactie met elkaar. Morgan komt meerdere keren zelfstandig op de slide-out bij de tribune. Hierbij draait ze soms half rond en is ze erg vocaal. Tekoa en Kohana komen een paar keer bij haar kijken en ook Kohana gaat een keer uit zich zelf op de slide-out. Tussendoor vindt er nog een korte sessie plaats bij het trainersplatform, waarbij Morgan onder andere wordt gevraagd om met haar mond open haar hoofd heen en weer te schudden. Ook wordt kort getraind om onafhankelijk van de andere orka’s van bassin te wisselen. In een trainingssessie daarna wordt Morgan gevraagd om op de weegschaal te gaan. Dit gaat zonder problemen.

Na een uurtje wordt het showbassin afgesloten voor de orka’s i.v.m. schoonmaakwerkzaamheden van duikers.

Kort daarna wordt het hek naar het rechter achter bassin open gezet. In dat bassin zwemmen op dat moment Keto en Skyla. Ongeveer een kwartier zwemmen Morgan, Keto, Kohana, Skyla en Tekoa samen in de twee achter bassins. Adán verblijft op dat moment in de medical pool. Daarna wordt Morgan apart gezet in het linker achter bassin en wordt er kort getraind om te zwaaien en rondjes rond haar as te draaien. Daarna wordt Adán vanuit de medical pool bij haar gelaten. Als er later een training met Skyla in de medical pool is blijft Morgan daar geïnteresseerd voor het hek hangen. Rond 10.15 uur verlaten wij de orkabassins.

Rond 11.30 uur zijn we terug bij de orkabassins waar om 11.45 uur de eerst orka show van de dag begint. Morgan en Adán zwemmen in de medical pool. Tegen het einde van de show worden Morgan en Adán in het linker achter bassin gelaten en krijgen ze daar aandacht van trainers. Morgan wordt gevraagd om op haar rug liggend haar staart aan de trainer te geven en later ook haar borstvin aan te geven. Als de sessie klaar is zwemmen Adán en Morgan samen rond en maakt Morgan uit zich zelf een paar sprongen. Om 12.30 uur verlaten we de orka bassins weer.

 

Als we om 13.30 uur weer terug komen zwemmen Morgan en Adán nog steeds samen in het linker achter bassin. Ook tijdens de show van 14 uur blijven ze in dit bassin. Na de show krijgen Morgan en Adán twee grote ballen om mee te spelen, waar vooral Adán mee ging spelen. Om 15 uur werd Morgan kort getraind om sprongen te maken. Met targets maakten de trainers duidelijk waar Morgan moest springen. Om 15.30 uur werden Morgan en Adán naar de medical pool gevraagd. Daar kregen ze opnieuw twee ballen om mee te spelen.

Toen we van 17.15 tot 18 uur terug waren bij de orka’s zwommen Morgan en Adán in het rechter achter bassin.

 

 

Meer foto’s van 10 april:

 

 

  • Maandag 9 april

We komen om 13.30 uur aan bij de orkabassins, waar op dat moment orka Morgan en de anderhalf jaar oude Adán in het linker achter bassin zwemmen. 
De tweede orkashow van die dag start om 14 uur, in deze show doen Kohana, Skyla en Tekoa mee.

 

Morgan en Adán blijven tijdens de show in het linker achterbassin en tijdens de show werd in dat bassin een sessie met Morgan en Adán gedaan. Hier kwam vooral medische training bij aan bod zoals staart aangeven en rug liggen.

Nadat de show is afgelopen zwemmen Morgan en Adán actief samen, waarbij Morgan soms alleen of samen met Adán sprongen maakt.  Even later begint een sessie in de medical pool met Morgan, waarbij Morgan onder andere getraind wordt om rustig te blijven liggen als de liftbodem omhoog komt. Vervolgens wordt deze training met Adán herhaald en wordt Morgan weer in het linker achterbassin gelaten. 
Na de sessie met Adán in de medical pool wordt hij weer bij Morgan gelaten en worden verrijkingsobjecten in de vorm van een grote bal en twee kleinere ballen welke door een touw aan elkaar verbonden zijn in het bassin gelaten. Adán toonde vrijwel direct interesse in het speelgoed, Morgan lijkt hier minder interesse in te hebben.

We verlaten de orkabassins om 15.30 uur en komen om 16.00 uur weer terug. Morgan en Adán zwemmen dan nog steeds samen in het linker achterbassin. Voor de show van 16.45 uur worden Morgan en Adán naar de medical pool gevraagd. De show werd gedaan door Kohana, Tekoa en Keto. Tijdens de show krijgen Morgan en Adán een paar keer aandacht van een trainer. Na de show worden zij weer in het linker achterbassin gelaten. Hier wordt een korte sessie gedaan met Morgan en Adán waarbij ze onder andere gevraagd wordt om om haar as te draaien en rustig langs de rand van het bassin te blijven waarbij ze door een trainer wordt aangeraakt op haar rug.

Om 17.30 uur verlaten we de orkabassins. Opvallend vandaag was dat Morgan veel aandacht heeft voor trainers die rond het bassin lopen, hierbij maakt ze veel vocalisaties boven water.