Jaar 2020

Coronamaatregelen in het Dolfinarium

De afgelopen maanden is er veel veranderd door alle coronamaatregelen in Nederland. Wij begrijpen dat je jouw bezoek aan het Dolfinarium daarom ook zo veilig en verantwoord mogelijk met jouw gezin en gezelschap wilt ondernemen. Daarom hebben wij een werkwijze vastgelegd die het mogelijk maakt om nog steeds het leukste dagje uit te beleven. Met een veilig bezoek op 1,5 meter afstand dompel jij jezelf onder in de prachtige onderwaterwereld zoals je altijd van ons gewend bent geweest! Het Dolfinarium is een overzichtelijk park in de buitenlucht waar er veel ruimte is om te bewegen tussen de dierenverblijven en de speeltuinen. Daarom hebben wij alle vertrouwen dat dit in de nieuwe situatie een voordeel kan zijn voor jou en je gezin.


Wat gaat er veranderen?

Natuurlijk is het wel wat anders dan wat je normaal gewend was. Als je 1,5 meter afstand van elkaar houdt, kunnen er niet zoveel mensen tegelijkertijd in het park zijn. We hebben een beperkte capaciteit per dag. Dat betekent dat je vooraf gaat kiezen wat jouw bezoekmoment wordt. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht voor volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar.

Bij de entree ontvang je het tijdschema van de voedersessie en presentaties. De verzorgers vertellen je alle ins- en outs over de dieren, terwijl jij ze allemaal van dichtbij op jouw looproute kunt bewonderen. In verband met de recente maatregelen van 13 oktober zal de dolfijnenvoorstelling Oceanica helaas tot nader order niet te zien zijn. In verband met de maximale groepsgrootte van 30 personen is het DolfijndoMijn tijdelijk gesloten. Dolfijnen zijn nu op twee locaties te zien:

  • Vanachter de glaswand bij Onder Odiezee heb je direct contact met de dolfijnen, en walrussen
  • In de Dolfijnendelta bekijk je de mooiste sprongen en leer je alles over dolfijnen

Kinderen tot 12 jaar kunnen zich vrij bewegen in de speeltuinen, eventueel onder begeleiding van een volwassene. Voor een hapje en een drankje blijven we je de lekkere versnaperingen aanbieden. Voor de lekkerste broodjes of snacks ga je naar de verschillende afhaallocaties op het park. De restaurants zijn geopend voor take away. Restaurant ‘De Andersom’ is momenteel de souvenirshop. Wij vragen je om zo veel mogelijk contactloos te betalen via pin of mobiele telefoon. Voor groepsreserveringen en zakelijke evenementen starten we voorzichtig weer op. Nieuwe aanvragen worden beoordeeld binnen de nieuwe 1,5 meter werkwijze. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Nieuwe show in het Dolfinarium: Oceanica

In de kerstvakantie kon je al try-outs zien van de nieuwe show van het Dolfinarium: Oceanica. Na jaren is het tijd voor een vervangende show. De voorganger: Aquabella, was een prijswinnende, maar gedateerde show die onlangs delen educatie en een prachtige boodschap, toch net niet voldeed aan het steeds moderner wordende beeld van educatieve shows en presentaties. Nu men kritischer kijkt naar het houden van dieren, met name dolfijnen en orka's is er ook vaak kritiek op de hoeveelheid vermaak versus educatie in shows. Klassieke dolfijnenshows hebben harde muziek, effecten, en de trainers gaan op de dieren staan en worden door de dieren in de lucht gegooid. Dit beeld is aan het veranderen. Ook Oceanica wordt educatiever, rustiger en de trainers stoppen met bepaald waterwerk.


Dit draagt bij aan het steeds educatiever wordende beeld van dierenparken, waarin volgens veel mensen dierenshows eigenlijk geen plek meer hebben. Vroeger was het in dierenparken vrij normaal om shows te zien met olifanten, apen, beren en paarden. Zelfs hier in Nederland! Ook wilde dieren in circussen zijn inmiddels verleden tijd. Waarom zijn bijna al deze shows verdwenen behalve de dolfijnenshows? Om dit te kunnen begrijpen zul je je eerst moeten verdiepen in het houden van zeezoogdieren. Dolfijnen zijn ontzettend intelligente dieren die in het wild bijna de hele dag bezig zijn met het zoeken en jagen naar voedsel. Hierbij gebruiken ze heel veel fysieke én mentale energie. In gevangenschap hoeven de dolfijnen niet op jacht. Om ze toch verrijkt te houden en te voorkomen dat ze zich gaan vervelen is er daarom training bedacht. De dolfijnen als het ware laten werken voor hun voedsel, net zoals in het wild. Zowel fysiek en mentaal worden de dieren uitgedaagd als ze een opdracht krijgen en daar vervolgens een voedselbeloning voor krijgen. Zo blijven de dieren verrijkt en fit. Shows zullen daarom nooit helemaal verdwijnen. Ook als er geen publiek is worden dolfijnen getraind om verschillende gedragingen te laten zien. Wat vroeger gebruikt werd als vermaak, wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt als educatie. Ook zie je dat veel oude gedragingen zoals het springen door een hoepel etc. plaatsmaken voor natuurlijke gedragingen met als doel te laten zien waar deze dieren de gedraging voor gebruiken in het wild.

Oceanica

Bij de vorige twee shows, "Droomwens" en "Aquabella"  waren er verbouwingen en/of grote aanpassingen aan het decor. Dat is dit keer niet het geval. Bij de verbouwing van Aqua Bella is expres voor een scherm gekozen waar in de toekomst ook nog mee gewerkt gewerkt kon worden. Doormiddel van projectie kun je dit scherm als het ware als decor gebruiken. Oceanica maakt slim gebruik van de projecties op het scherm en de verschillende licht-effecten in en om het bassin. Na een pakkend intro begint de show met een educatief stukje over de evolutie van dolfijnen en andere walvisachtigen, walvisachtigen in het algemeen en de verschillende lichaamsdelen van dolfijnen en waar deze voor worden gebruikt. Denk aan echolocatie, jagen etc. Vervolgens wordt er aandacht gevraagd aan natuurbehoud en het feit dat er de laatste decennia al tientallen soorten dieren zijn uitgestorven. Verschillende bedreigingen waaronder de plasticsoep komen aan de orde. Deze worden afgewisseld met gedragingen van de dolfijnen. De boodschap luidt: "Ontdek, beleef en bescherm". Deze boodschap wordt tegenwoordig door meerdere dierenparken gebruikt en wil zegen dat je door de dieren te ontdekken en te beleven in gevangenschap, de neiging ontwikkeld om deze dieren te beschermen in hun natuurlijke leefgebied. Door deze dieren van zo dichtbij te zien in dierenparken ga je om ze geven en wil je ze beschermen. Hoewel dit natuurlijk nog de try-outs zijn en de show ook in het nieuwe seizoen nog gestaag ontwikkeld gaat worden, is dit een leuke en frisse show vergeleken met Aqua Bella. Het is heel educatief, maar door de hoge kwaliteit van het scherm en het gebruik van geluid, beeld, belichting en de gedragingen van de dieren is het absoluut  niet minder spectaculair. Voor mij persoonlijk is het een hele verbetering, al zal het voor veel mensen ook erg wennen zijn! Het feit is dat entertainment op steeds meer plekken plaats maakt voor educatie en dat moeten we naar mijn mening met zijn allen omarmen!