Stichting SOS Dolfijn vertrekt definitief uit Dolfinarium

De financiering voor een geheel nieuw opvangcentrum op Texel werd toen niet gevonden. Toch gelooft directeur Eligius Everaarts in een mooie toekomst voor SOS Dolfijn. “Onze droom is om deel uit te maken van een educatief beleefcentrum met de opvang van bruinvissen en dolfijnen als een centrale pijler. Door ons werk met deze prachtige dieren kunnen we onze boodschap van de bescherming van de natuur overbrengen”. Om de plannen te realiseren is de organisatie per direct op zoek naar sponsors en partners die het komende traject financieel kunnen ondersteunen.

SOS Dolfijn heeft de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. De stichting is specialist in hulp en advies bij gestrande walvissen en is zich ook steeds meer gaan richten op educatie, onderzoek en maatschappelijke actie. Volgens Everaarts is nu de tijd gekomen om de volgende stap te nemen. “Ondanks het feit dat SOS Dolfijn een volledig onafhankelijke organisatie is, zorgt de aanwezigheid op het terrein van Dolfinarium voor de perceptie dat het onderdeel is van het park. Dit staat eigen ontwikkeling en fondsenwerving in de weg. En als non-profit organisatie zijn we volledig afhankelijk van donaties en sponsoring”.

Een andere reden voor het vertrek ligt in de ambitie van SOS Dolfijn. De stichting wil nog meer bereiken wat betreft hulp aan dieren en resultaten in natuurbescherming. Dat kan bereikt worden door intensievere samenwerking met andere opvang- en natuurcentra elders aan te gaan.

Het feit dat het besluit tot vertrek al wordt genomen voordat nieuwe faciliteiten zijn gevonden ziet Everaarts als een uitdaging: “In de huidige situatie blijft SOS Dolfijn met de moeilijkheden van haar positionering en fondsenwerving zitten. Op een gegeven moment moet je een beslissing nemen om daaruit te stappen, zodat zich nieuwe kansen kunnen gaan voordoen en we ons volledig kunnen focussen op een toekomst elders”. SOS Dolfijn voorziet een scenario waarbij op redelijk korte termijn tijdelijke faciliteiten gerealiseerd kunnen worden wat moet leiden tot permanente vestiging.

Voor SOS Dolfijn is het ondenkbaar dat de unieke organisatie niet een mooie plek ergens in Nederland kan vinden. De stichting is de enige opvangorganisatie voor dolfijnen en bruinvissen in Noord Europa. Elk jaar worden meerdere ernstig zieke of gewonde dieren opgevangen nadat ze aanspoelen op de Nederlandse, Belgische of Duitse kust. Ongeveer de helft van de opgevangen dieren wordt gered. SOS Dolfijn is daarmee het meest succesvolle rehabilitatiecentrum voor walvisachtigen ter wereld.