Dolfinarium diep geraakt door tv-programma Rambam

Directie en medewerkers van het Dolfinarium vinden het ongelooflijk jammer dat het televisieprogramma niemand direct heeft benaderd om een kijkje te nemen achter de schermen van het Dolfinarium: er is namelijk niets te verbergen. 

 

De aantijging dat het Dolfinarium een circus is en geen dierentuin, mist elke reële grond. Het trainen van dieren staat niet gelijk aan een circus-aanpak. Net zomin als dressuur in de paardensport een circusactiviteit is. Het samenspel tussen mens en dolfijn past in alle opzichten ruimschoots binnen alle wettelijke regelingen waar het Dolfinarium aan moet voldoen, net zoals alle dierentuinen dat moeten.

 

Educatie
Daarbij zijn wij van mening dat het educatieve belang van parken een essentiële bijdrage levert aan de bewustwording van (zeezoog)dieren, hun natuurlijke omgeving en hun bedreigingen bij het grote publiek. De passie die zeezoogdierparken en dierentuinen bij het grote publiek kunnen oproepen door het bieden van direct contact met de dieren is onvervangbaar. Deze passie beweegt mensen de natuur te waarderen en te koesteren.

 

Regelgeving
De Europese eisen waar dierentuinen aan moeten voldoen is de Dierentuinenrichtlijn. Wanneer een dierentuin aan deze vereisten voldoet krijgt het een vergunning (vergunningverlening is op nationaal niveau geregeld in het Dierentuinenbesluit, dat de Dierentuinenrichtlijn omzet in nationaal recht). Dierentuinen met een dergelijke vergunning worden op basis van de Europese CITES-regelgeving gezien als niet-commercieel omdat zij primair op educatie en ook onderzoek gericht zijn. Net als andere dierentuinen moet het Dolfinarium geld verdienen om te kunnen blijven bestaan.

 

Diep geraakt
Alle medewerkers van het Dolfinarium zijn diep geraakt door de aantijgingen en werkwijze van tv-programma Rambam. Met liefde, passie en respect staan wij dag én nacht klaar om de dieren de beste zorg te geven.

 

Klopt het dat er continu dieren in een beperkt deelgebied zitten?

De suggestie die de medewerker van Rambam wekt dat de dieren continu in 3 van de 7 deelgebieden zitten is pertinent onjuist. Veruit het grootste gedeelte van een etmaal hebben alle dieren in DolfijndoMijn de beschikking over het gehele leefgebied à 3 miljoen liter water.

Hoe lang verblijven dolfijnen in een deelgebied?

Het DolfijndoMijn is opdeelbaar in verschillende gebieden. Belangrijk is dat dieren overal gewend en vertrouwd zijn. Dan is het geen probleem om tijdelijk dieren tijdelijk in een deelgebied te huisvesten. Uiteraard worden de dieren geobserveerd en dag en nacht in de gaten gehouden. De tijdsduur is afhankelijk van de reden en op basis van de inschatting van de mogelijkheden door onze professionele verzorgers.

Is de toevoeging van chloor aan het water schadelijk?

Nee, een gespecialiseerd team zorgt voor de waterhuishouding in het Dolfinarium. Dagelijkse testen zorgen voor de meest optimale balans in de waterhuishouding. In het Dolfinarium kennen we twee watersystemen:

-       Kunstmatig zeewater in DolfijndoMijn
In het kunstmatige zeewater wordt chloor toegevoegd om de natuurlijke bacterie groei tegen te gaan. Dit is vergelijkbaar met het gebruik in drinkwater in sommige plaatsen. Het chloor breekt de schadelijke elementen af tot minder schadelijke elementen, door filtering wordt het water verder gezuiverd. Ervaring leert dat het chloor niet schadelijk is voor huid of ogen van de dolfijnen, wij voldoen dan ook ruimschoots  aan de wettelijke normen.

-       Noordzeewater met een biologisch filtersysteem in de Odiezee
In de Odiezee is een biologisch watersysteem aangebracht vergelijkbaar met een binnenzee. In dit gebied leven de dolfijnen tussen de vissen, krabben en anemonen. De waterhuishouding in dit gebied is een continue proces.

Zijn er voor de dieren verschillen tussen DolfijndoMijn en Dolfijnendelta?

Nee, het zijn verschillende gebieden met eigen kenmerken. Maar de verzorging en omgang met de dieren is gelijk. Rondom de Dolfijnendelta kunnen gasten het hele dagprogramma volgen, in DolfijndoMijn zijn de dieren te zien tijdens de voorstelling of bij het dolfijnenpanorama.


Waarom zijn er alleen mannetjes dolfijnen in DolfijndoMijn?

Tuimelaardolfijnen leven van nature in flexibele groepsvormen. In de natuur zijn er gemengde groepen maar ook groepen met bijvoorbeeld alleen maar mannetjes. De situatie zoals in DolfijndoMijn is dan ook niet vreemd. In de Dolfijnendelta leeft een gemengde groep dolfijnen.

 

Wil je meer weten over het bestaansrecht van het Dolfinarium? Lees dan de Special 'Het Dolfinarium en haar bestaansrecht'.