Dolfinarium loopt geen gevaar tot sluiten

Het is vrijwel uitgesloten dat het Dolfinarium in Harderwijk ooit de deuren moet sluiten. Dat is de verwachting van hoofdverzorger Jan Mosterd van het zeezoogdierenpark.  

Bovendien betekent sluiting volgens hem ook niet dat de dolfijnen worden uitgezet in de natuur. "Dat is geen optie, want dat overleven ze simpelweg niet."

Nog niet eens zo gek lang geleden was het ondenkbaar dat er zou worden getwijfeld aan het voortbestaan van het Dolfinarium. Nu Sea World in San Diego heeft besloten te stoppen met orka-shows en een dolfinarium in Finland heeft besloten de deuren te sluiten, is die overtuiging voor het eerst aan het wankelen gebracht.

Jan Mosterd, die al decennia werkzaam is bij het Harderwijker zeezoogdierenpark, maakt zich echter geen zorgen. "Het Dolfinarium is een erkende dierentuin die in het bezit is van alle benodigde, door de overheid voorgeschreven vergunningen. Bovendien zijn onze standaarden en parameters hoger dan wat het Rijk van ons verlangt."

En zelfs als het Dolfinarium ooit de poorten zou moeten sluiten, dan keren de dieren volgens Mosterd niet terug in het wild, zoals dierenorganisaties graag willen. "Die worden dan gewoon ondergebracht in andere zeezoogdierenparken." Mosterd wijst erop dat het gros van de dieren dat in de gevangenschap leeft, daar ook is geboren en dus geen ander leven kent. "Deze dieren kunnen zichzelf gewoon niet redden in het wild."

Het Dolfinarium krijgt de laatste jaren vaak de wind van voren. Zo moest het zeezoogdierenpark het flink ontgelden toen in 2011 werd besloten om orka Morgan te verhuizen naar Loro Parque op het Spaanse eiland Tenerife, in plaats van het dier vrij te laten in de natuur. Daarnaast wordt het Dolfinarium meerdere keren per jaar bezocht door activisten die zich met spandoeken opstellen voor de ingang en eisen dat het park de deuren sluit.

Om tegenwicht te bieden aan de tegenstanders, heeft een aantal fans van de Harderwijkse attractie vorige week de actiegroep 'Handen af van het Dolfinarium' opgericht. "Wij hebben contact gehad met de politieke fracties in de Tweede Kamer en die in het Europees Parlement. De uitkomst van deze gesprekken was helder: er hangt het Dolfinarium geen sluiting boven het hoofd." De actiegroep roept het kabinet op de situatie te laten zoals die is. "Het Dolfinarium in Harderwijk bestaat in 2015 50 jaar en wij willen heel graag nog eens 50 jaar van het zeezoogdierenpark kunnen genieten."

Bron: de Stentor