Eerste ‘winterdolfijn’ geboren in het Dolfinarium

Het Dolfinarium heeft vannacht, haar eerste 'winterdolfijn' mogen verwelkomen. Na een snelle bevalling (van anderhalf uur) is tuimelaardolfijn Molly om 00:52 uur bevallen van een kleine.

Molly is een ervaren moeder, in 2001 beviel zij van dochter Amtan en in 2009 van dochter Lelie.Ook deze bevalling verliep voorspoedig. Het geslacht van de babydolfijn is nog niet bekend.

Bijzonder winterdolfijntje

Nooit eerder werd er in het Dolfinarium een dolfijn tijdens in de winter geboren. “Het voortplantingsseizoen is in de zomermaanden, dus de meeste dolfijnen worden ook in de zomer geboren. Deze decemberbaby van Molly is dus bijzonder”, zegt Paulien Bunskoek, dierenarts bij het Dolfinarium. De draagtijd van dolfijnen is 12 maanden.

Derde babydolfijn dit jaar
Eerder dit jaar werden er al twee andere tuimelaars geboren in Harderwijk. Het nieuwe dolfijntje is de 27ebaby die in de Odiezee (een natuurlijke leefomgeving, gebouwd in 1997) is geboren. Dolfinarium Harderwijk is daarmee een van de succesvolste parken ter wereld als het gaat om voorplanting en dierenwelzijn.   

Spannend
Bevallingen bij dolfijnen zijn altijd erg spannend. Jonge dolfijnen hebben weinig weerstand en zijn kwetsbaar. De bevalling en de eerste uren en dagen na de bevalling zijn risicovol voor babydolfijnen. Hoewel er de laatste jaren al flink wat geboortes in de Odiezee hebben plaatsgevonden en de huidige moeders allemaal ervaring hebben met het moederschap, blijft het een spannende gebeurtenis.