Jaar 2013

Pasgeboren dolfijn is een meisje

meisjemollyDe pasgeboren babydolfijn, die in de nacht van Zaterdag op Zondag in het Dolfinarium werd geboren, is een meisje. Dit werd zojuist door de dierenarts van het zeezoogdierenpark bevestigd. Moeder en dochter maken het nog steeds goed en zijn voor het publiek te zien.

    
Het is bijzonder dat er weer een vrouwtjesdolfijn is geboren in het Dolfinarium. Eerder in 2013 verwelkomde het zeezoogdierenpark al twee vrouwtjesdolfijnen (Baya en Zoë) maar daarvoor werd er vier jaar lang geen meisje geboren.

Eerste ‘winterdolfijn’ geboren in het Dolfinarium

Het Dolfinarium heeft vannacht, haar eerste 'winterdolfijn' mogen verwelkomen. Na een snelle bevalling (van anderhalf uur) is tuimelaardolfijn Molly om 00:52 uur bevallen van een kleine.

Molly is een ervaren moeder, in 2001 beviel zij van dochter Amtan en in 2009 van dochter Lelie.Ook deze bevalling verliep voorspoedig. Het geslacht van de babydolfijn is nog niet bekend.

Dolfijn Molly kan elk moment bevallen

mollyoppuntbevallenTuimelaardolfijn Molly (33) staat op het punt te bevallen. Haar lichaamstemperatuur is meer dan een graad gedaald en er zijn krampen zichtbaar. Beide signalen duiden erop dat een bevalling eerder een kwestie is van uren dan van dagen.

De temperatuur van Molly wordt op dit moment meerdere keren per dag gemeten en de tuimelaar wordt dag en nacht geobserveerd. Net als bij mensen ligt de normale temperatuur bij tuimelaardolfijnen tussen de 36,5° en de 37,5°. Zojuist was de lichaamstemperatuur van Molly 36.0°.

SOS Dolfijn ontvangt nieuwe dolfijnenambulance

sosnieuweamVrijdagochtend hebben leden van JCI Noord-West Veluwe de sleutels van een nieuwe ‘dolfijnambulance’ overgedragen aan SOS Dolfijn. De jonge ondernemers hadden afgelopen jaar via verschillende evenementen geld opgehaald waar de ambulance van kon worden aangeschaft.

Voor SOS Dolfijn is het van onmisbare waarde om specialistisch vervoer te hebben. Met de nieuwe ambulance is het Harderwijker opvangcentrum voor gestrande dolfijnachtigen dan ook zeer blij.

Welkom op het vernieuwde Dolfinariumweb!

welkom nieuweDWRuim drie maanden lang werd er door het team van Dolfinariumweb gewerkt aan een grondige vernieuwing van de website. Tijdens de vernieuwing werd naast de vormgeving ook het gehele systeem vernieuwd en werden nieuwe artikelen toegevoegd.

Een nieuwe special onder de naam "45 jaar de Koepel" geeft meer informatie over de geschiedenis van het pas gerenoveerde gebouw.

Dolfinarium verbouwt walrussenverblijf

wwal verbouwingHet Dolfinarium verbouwt momenteel haar walrussenverblijf. Het beton in het bassin wordt vervangen naarmate het in de jaren is gaan slijten. Regelmatig en kwalitatief onderhoud aan de vele gebouwen en bassins is niet de minst belangrijke succesfactor. Een ondernemer uit Hoogeveen, Willem Scheper (61 jaar), speelt daarin een sleutelrol.

Dolfinarium wint Veluwse Innovatieprijs

Uit handen van gedeputeerde van de provincie Gelderland mevrouw Traag ontving het Dolfinarium einde van de middag de Veluwse Innovatieprijs. Het zeezoogdierenpark won met de duurzame vernieuwing van het theater en de nieuwe voorstelling ‘Aqua Bella’.

Aqua Bella wint Brass Ring Award

Vannacht heeft in Orlando, Florida (V.S.) de nieuwe voorstelling van het Dolfinarium ‘Aqua Bella’ de hoogste onderscheiding ter wereld in dierentuinwereld en attractiebranche ontvangen: de Brass Ring Award.

Het Dolfinarium was samen met dierenpark Bush Gardens uit Williamsburg (V.S.) genomineerd in de categorie ‘Live Entertainment Excellence’ (Best Overall Production: Budget of $400,001 – $700,000). 

Twee bruinvissen opgevangen door SOS Dolfijn

In het opvangcentrum van SOS Dolfijn worden op dit moment twee zieke, gestrande bruinvissen intensief verzorgd. Medewerkers en vrijwilligers zijn 24 uur per dag hard aan het werk om de twee bruinvissen weer beter te maken.

Bruinvis Dennis is op 22 september in de vroege ochtend gevonden op Terschelling.

Bruinvissen Thom en Tonia terug naar zee

Dinsdag 24 september zijn bruinvissen Thom en Tonia terug gebracht naar zee. De twee bruinvissen verbleven sinds begin dit jaar in het opvangcentrum en hebben een intensieve verzorgingsperiode achter de rug. De 'uitzet' verliep succesvol en beide dieren zwemmen weer in de Noordzee. 

Vooral wat betreft Thom was het voor SOS Dolfijn een groot succes om het dier terug te kunnen brengen. Thom werd vanuit Duitsland naar het opvangcentrum gebracht.