Orka Morgan aangekomen in Loro Parque, Tenerife

Vooralsnog wordt Morgan nog gescheiden gehouden van de andere orka's in Loro Parque. "Maar ze maakt al wel oogcontact met de andere dieren en laat ook al geluidjes horen." Volgens Van Plateringen zijn de meegereisde verzorgers beretrots op 'hun' Morgan. "Een aantal van hen blijft de komende dagen op Tenerife zodat Morgan voorlopig nog wordt omringd door bekende gezichten." Wanneer Morgan zich bij de andere orka's gaat voegen, is nog onduidelijk. "Maar dat hoeft in principe niet lang te duren. Als het goed gaat en de verzorgers denken dat Morgan het aan kan, dan wordt ze mogelijk al binnen een paar dagen bij de andere dieren in het bassin gelaten."

Morgan werd dinsdagmorgen om half 10 in een vrachtwagen onder politiebegeleiding vanaf het Dolfinarium in Harderwijk naar de luchthaven Schiphol gebracht. Daar werd de orka op een dieplader met tillift in een vliegtuig geschoven. Onderweg waren verzorgers en een dierenarts bij het zeezoogdier. Veel pers was uitgelopen om het vertrek van Morgan op foto of film te zetten.

Ongeveer honderd mensen sloegen de gebeurtenissen rondom het Dolfinarium in Harderwijk in alle vroegte gade. Op alle hoeken van de boulevard was politie te vinden die verscherpt toezicht hield. Dit om actievoerders die tegen het vertrek van Morgan naar Tenerife zijn tegen te houden. Het was niet nodig. Morgan vertrok, zelfs onder applaus, richting het zonnige zuiden. De verwachting is dat Morgan aan het begin van de avond arriveert op Tenerife. Harderwijk is een beroemde inwoner kwijt.

Het Dolfinarium is zeer tevreden over hoe de operatie is verlopen. Morgan krijgt in Loro Parque een verblijf dat vijftig keer groter is dan haar tijdelijke verblijf in Dolfinarium. Tevens komt ze in Spanje samen te leven met vijf soortgenoten. Orka Morgan heeft in totaal zeventien maanden in Harderwijk doorgebracht.

Introductie met orka Adan (woensdagmiddag 30-11-2011)
Orka Morgan heeft woensdagmiddag in Loro Parque op Tenerife voor de eerste keer in zeventien maanden contact gemaakt met soortgenoten. "Het was waanzinnig", glundert verzorger Steve Hearn.

Bij wijze van proef werd Morgan kortstondig bij orka Adan in het bassin gelaten. "Dat ging geweldig", weet Hearn. Na een paar minuten werden de twee dieren weer gescheiden. Haar verzorgers willen Morgan namelijk stapje voor stapje bij de andere dieren brengen. Dat moet niet overhaast gebeuren. "De eerste tekenen zijn in ieder geval zeer positief."

Bron: De Stentor