Nieuwsarchief - Jaar 2010

Babydolfijn overlijdt vlak na bevalling

Even voor 15.00 uur verslechterde de ademhaling in sneltempo waarna het pasgeboren jong enkele minuten later overleed in het bijzijn van zijn verzorgers. De sfeer onder de medewerkers is terneergeslagen en verdrietig.

De bevalling van dolfijn Naomi was de tweede in korte tijd in het Dolfinarium. Op 21 augustus werd het mannetje Kai geboren. Hij en zijn moeder Nynke maken het goed. 


Bericht Kraamkamer.nl

De baby van Naomi is rond drie uur in de armen van de trainer gestorven. De verslagenheid bij de trainers is groot. ‘Je begint aan het redden van een babydolfijn en dan zet je alles op alles. Het jong leek in eerst instantie sterk en vol vechtlust. Langzaamaan werd het steeds minder levendig en uiteindelijk is het rustig ingeslapen. Dan sta je daar vol onmacht met z’n allen bij.’
De toedracht van overlijden zal door middel van sectie verder onderzocht worden.

Het was de eerste bevalling van de 11-jarige dolfijn Naomi. Het is bekend dat eerste bevallingen bij dolfijnen meer risicovol zijn en dat dit niets zegt over het succes van een volgende bevalling. De eerste uren zijn de meest gevaarlijke uren omdat het dan van groot belang is dat de moeder het jong goed begeleidt. Zij neemt het direct na de bevalling mee in haar ‘slipstream’, een zuigende stroming aan de zijkant van haar lichaam, en zorgt dat het jong regelmatig boven water ademhaalt. Daarna moet het jonge dolfijntje leren om onder water melk te drinken bij de moeder. Dit wordt ook in de eerste dagen geleerd. Het jong wordt, naarmate het drinkt, steeds sterker.