Jaar 2010

Franse bruinvis in opvangcentrum SOS Dolfijn

Zaterdagmiddag 18 december kregen we een melding binnen dat er een levende bruinvis gestrand was. Dit gebeurt een aantal keren per jaar en is altijd weer een spannend moment.

Een levende bruinvis op het strand betekent dat het diertje ziek, verzwakt of gewond is en dat het snel de deskundige hulp van de medewerkers van SOS Dolfijn nodig heeft.  

Orka Morgan keert niet terug naar zee

Orka Morgan keert niet terug naar de natuur. Dit is de conclusie van het rapport dat is opgesteld door internationale wetenschappers in opdracht van het Dolfinarium.

Het Dolfinarium neemt de conclusies over en gaat onderzoeken wat het beste is voor Morgan. Het besluit van het Dolfinarium, naar aanleiding van het expert advies, is getoetst door het ministerie van EL&I aan de procedures die zijn opgenomen in het opvangprotocol en in het protocol: “Opvang en rehabilitatie op het Dolfinarium, Doel, beleid en knelpunten” van 2002.

Documentaire 'The Cove' beoordeelt dolfinaria onterecht

The Cove is een documentaire gemaakt door  voormalig trainer van Flipper: Richard O'barry. Richard O'barry brengt de ieder jaar plaatsvindende slacht van dolfijnen in Taiji in beeld met zijn film The Cove. Jaarlijks worden er in Taiji duizenden dolfijnen afgeslacht als traditie, zoals de vissers het noemen. Richard O'barry brengt aan het licht dat dit vlees giftig is en daardoor niet verkocht zou mogen worden.

Thomas Berge oefent als dolfijnentrainer

Harderwijk – Thomas Berge zal op donderdag 25 november 2010 een dag meelopen als dolfijnentrainer. De zanger doet dit in het kader van de voorbereidingen op de kerstconcerten die hij tijdens de kerstvakantie in het Dolfinarium zal geven.

Dat Thomas Berge kan zingen, dat weet iedereen maar een optreden bij de dolfijnen in het Dolfinarium vraagt om wat extra voorbereiding. Daarom is het belangrijk dat de zanger een dag meeloopt als dolfijnentrainer. Op deze wijze maakt hij op een leerzame manier kennis met deze bijzondere dieren.

Bruinvis Bram overleden

Helaas is bruinvis Bram, op woensdag 17 november, overleden. Afgelopen anderhalve week ging de gezondheid van Bram opnieuw achteruit. Bram is altijd al een zorgenkindje geweest met onder andere zijn hartproblemen. Afgelopen week krijg hij opnieuw last van zijn gezondheid en is besloten Bram afgelopen woensdag in te laten slapen in het bijzijn van zijn verzorgers.

Op 20 februari 2008 kwam er een melding binnen bij Stichting SOS Dolfijn, er was een bruinvis gestrand in Zeeland.

Drukke tijden voor Dolfijnenpiet

Harderwijk – In het Dolfinarium logeert de komende weken een hele bijzondere Zwarte Piet: Dolfijnenpiet. Hij kan praten met de dolfijnen en beleeft samen met de dieren ieder weekend een bijzonder avontuur ‘Dolfijnenpiet en de droomwens van Sinterklaas’.


Het zijn drukke tijden voor Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten maar voor Dolfijnenpiet in het bijzonder.

Walrus Rossita is zwanger

Groot nieuws, niet alleen omdat het natuurlijk ontzettend leuk is maar ook omdat walrussen de grootste dieren in het Dolfinarium zijn. Op 7 oktober 2010 is er een echografie gedaan bij Rossita en op deze echo was duidelijk een baby te zien.

Deskundigen buigen zich over toekomst orka Morgan

HARDERWIJK– Een groep van (inter) nationale wetenschappers is door het Dolfinarium benaderd om een advies te schrijven over de toekomst van Morgan. Bij de samenstelling van de groep is het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geraadpleegd. Medio november zal het Dolfinarium zijn conclusies ter toetsing voorleggen aan LNV.


Aan de wetenschappers is gevraagd om antwoord te geven op de vraag ‘Is het terugzetten van Morgan in de natuur een goede en reële optie?’ Afhankelijk van het antwoord van de wetenschappers zal er een vervolgtraject worden bepaald.

Babydolfijn overlijdt vlak na bevalling

Harderwijk – De babydolfijn die maandagochtend werd geboren in het Dolfinarium is later deze dag overleden. De verslagenheid bij het Dolfinariumpersoneel is groot.
Even na 10.00 uur zagen duikers van het Dolfinarium een staartje bij dolfijn Naomi. Nog geen drie kwartier later was het jong geboren. Direct na de bevalling ging het mis. Moeder Naomi ontfermde zich niet over het jong waardoor het kalf veel moeite had om zijn ademhaling op gang te brengen. Nadat moeder en jong uit elkaar zijn gehaald is de babydolfijn gedurende een paar uur ondersteund tijdens het zwemmen door een verzorger.

Dolfijne Sint Shows in het Dolfinarium

Sinterklaas komt dit jaar aan in Harderwijk. Na de vele verhalen die hij heeft gehoord over de nieuwe dolfijnenshow ‘De Droomwens’, wil Sinterklaas natuurlijk niets liever dan de show zien!

Maar op weg naar het Dolfinarium, gaat er van alles fout en raakt Sinterklaas verdwaald... Gelukkig weet Dolfijnenpiet als de beste Sinterklaas te helpen... Met zijn speciale gaven, maakt hij er samen met de dolfijnen en andere pieten een spetterend feest van.

Zal het Sinterklaas lukken om op tijd te zijn voor de show?

Lees meer...