Nieuwsarchief - Jaar 2009

Verhuizing dolfijn Beachie

HARDERWIJK - In de ochtend van 18 september, in alle vroegte, is dolfijn Beachie verhuisd van het Dolfinarium in Harderwijk naar het Boudewijn Seapark in Brugge. Het transport per vrachtwagen is goed en rustig verlopen en inmiddels zwemt Beachie in zijn nieuwe onderkomen tussen de Belgische dolfijnen.

Rond 13.00 uur is Beachie aangekomen in Brugge. Beachie heeft zijn eerste vis gegeten zal de komende dagen zijn nieuwe verblijf gaan ontdekken. Dolfijn Beachie is een volwassen mannetje en is naar Brugge verhuist in het kader van een internationaal fokprogramma. In Brugge leefden tot nu toe vrouwtjes en jonge dieren daarom was de komst van een volwassen mannetje noodzakelijk.

Hoe transporteer je een dolfijn?
Dolfijnen worden vervoerd over de weg. De dieren liggen in een hangmat, die in een transportkist hangt. Tijdens het transport worden de dieren nat gehouden door natte doeken en/of sproeiers. De trainers blijven gedurende het transport bij de dieren om de conditie in de gaten te houden. Ook is er een dierenarts aanwezig.

Inmiddels is er al veel ervaring opgedaan in het transporteren van dolfijnen. Het vervoer is voor een dolfijn een niet alledaagse onderneming. Daarom wordt het dier getraind om in een hangmat te liggen zodat er tijdens het transport zo min mogelijk stressfactoren aanwezig zijn.

Regelgeving
Dolfijnen worden beschermd door verschillende internationale verdragen, bijvoorbeeld door de CITES-overeenkomst. Dit is een verdrag waarin de handel in beschermde diersoorten wordt geregeld. Daarbij is ook strikte regelgeving opgesteld met betrekking tot het transporteren van beschermde dieren. Het ministerie van LNV ziet er op toe dat die regels worden nageleefd en verleent de vergunningen.