Nieuwsarchief - Jaar 2009

Opnieuw een Stellerzeeleeuw geboren

HARDERWIJK – Moeder Olympia is dinsdag 30 juni bevallen van een kerngezonde jongen. Hij heet Fox. Het was een snelle bevalling. Nadat de vliezen waren gebroken was de kleine zeeleeuw binnen een kwartier geboren.

Vlak na de geboorte zijn Olympia en Fox in een ander deel van het verblijf gezet. Dit is gedaan om moeder en jong zoveel mogelijk rust te gunnen. Het is belangrijk dat Fox de eerste dagen goed zoogt. Het is van belang dat het dier zo min mogelijk afleiding heeft. Het is gebruikelijk dat het jonge dier binnen enkele dagen na de geboorte zijn eerste zwemles krijgt.

Pilot
Olympia is de tweede moeder in de Stoere Stellerstek. Op 5 juni is Sade bevallen van een mannetje, Pilot. Hij zwemt al fanatiek rondt en is druk in de weer om de wereld om zich heen te ontdekken.

Stoere Stellerstek
De Steller zeeleeuwengroep verblijft in de Stoere Stellerstek. Stellerzeeleeuwen worden sinds de jaren 70 in het Dolfinarium gehouden. Hun huidige verblijf hebben de dieren in het verleden ook gedeeld met de Californische zeeleeuwen. De laatste jaren heeft de Stellergroep het rijk alleen. Sinds 2008 is de Stoere Stellerstek uitgebreid met een achterverblijf wat bestaat uit delen land en water. Door deze uitbreiding is het eenvoudiger geworden om dieren te wisselen en bijvoorbeeld extra (gezondheids)trainingen te oefenen. De Stoere Stellerstek bestaat uit 400.000 liter water.

Vierde geboorte
De geboorte van de Stellerzeeleeuw is de vierde in twee maanden in het Dolfinarium. De eerste die geboren werd was bruinvis Kwin. Zij werd op 5 mei geboren. Zij en moeder bruinvis Amber maken het goed. Precies een maand later was moeder Sade de gelukkige om een jong ter wereld te brengen. Pilot werd op 5 juni geboren en groeit erg hard. De twee laatste baby’s kwamen erg snel achter elkaar. Op maandag 29 juni is dolfijn Maaike bevallen van een kerngezonde dame, Luna. Een dag later, dinsdag 30 juni, kwam de jongste zeeleeuw ter wereld.