Nieuwsarchief - Jaar 2009

Nieuwe directeur voor het Dolfinarium

HARDERWIJK - Een jongensdroom die werkelijkheid wordt. Met ingang van vandaag is Marten Foppen (34) uit Ermelo de nieuwe general-manager van het Dolfinarium in Harderwijk. Als opvolger van Frankwin van Beers die is vertrokken als algemeen-directeur naar welnesscentrum Zwaluwhoeve in Hierden.

Foppen is trotse vader van twee kinderen en heeft naast het Dolfinarium een passie voor voetbal. Al op zijn vijftiende is hij begonnen met werken in het Dolfinarium in het magazijn en de horeca.

Tijdens zijn studietijd bleef hij trouw aan het zeedierenpark en studeerde zelfs af onder toenmalig directeur Ruud de Clercq. "In die tijd keek je geweldig op naar de directeur en nu ben ik het zelf. Ik zou er zo een jongensboek over kunnen schrijven."

Na zijn studie kwam Foppen onmiddellijk in dienst van het Dolfinarium. Aanvankelijk op de personeelsafdeling waar hij zich met name bezig hield met kwaliteit en arbo- en milieueisen. In dat verband werkte hij veel samen met de Harderwijker brandweer.

In 2001 werd Marten Foppen opgenomen in de directie als personeels-manager. In die tijd maakte hij de overname mee van het Dolfinarium naar beursgenoteerd bedrijf zoals het nu is.

In 2006 werd de Ermeloër onder meer juridisch verantwoordelijk voor de drie parken in Nederland, al bemoeide hij zich voornamelijk met het Dolfinarium en Walibi in Biddinghuizen. Pretpark Hellendoorn volgde hij meer op afstand.

Ambitie kan Marten Foppen niet worden ontzegd. Hij wil van het Dolfinarium weer een park maken met achthonderdduizend tot een miljoen bezoekers, zoals dat ook ooit in het verleden was. Vernieuwing en innovatie zijn daarbij toverwoorden. "Mijn eerste wens is het vernieuwen van de dolfijnenshow."

Werken met mensen spreekt Foppen aan. "Ik ben een mensenmens. Ik ga met plezier naar mijn werk. Mensen komen voor hun plezier naar ons park. Wij willen hen tonen dat ook wij plezier in ons werk hebben, zonder het zakelijke uit het oog te verliezen. Het resultaat is heilig maar de uitstraling moet zijn het genieten van vrije tijd."

Dieren vindt Foppen prachtig. "Ik kan er van genieten. Maar ik ben niet per definitie een dierenmens. De charme die de dieren uitstralen die wij hier hebben spreekt mij wel aan. Binnen de directie hebben we voldoende deskundigheid om weloverwogen besluiten te nemen als het om onze dieren gaat. Ik denk wel dat ik meer affiniteit heb met dieren dan de gemiddelde Nederlander."

Een bezoek aan het Dolfinarium moet een stukje educatie zijn, welzijn en het zien van shows die regelmatig worden vernieuwd. "Wij willen de mensen op vernieuwende wijze een dagje uit bieden." Het Dolfinarium behoeft wat Marten Foppen betreft daartoe zeker niet te verhuizen. "De faciliteiten die wij hier hebben zijn voldoende. Dat geldt voor de gebouwen maar ook voor de leefgebieden voor de dieren. Een verhuizing is wat mij betreft zeker niet aan de orde."

Naast zijn nieuwe baan wil Foppen tijd overhouden voor zijn tweede passie: voetbal. Hij speelt in een vriendenclubje bij DVS'33. "De tijd om te trainen zal minder worden maar een balletje blijven trappen moet kunnen. Iedereen heeft uiteindelijk toch een stukje ontspanning nodig."

Zijn eigen toekomst? "Ik ben te jong om te zeggen dat dit mijn eindstation is. Wanneer over een paar jaar De Efteling belt ben ik zeker niet weg, met dat park heb ik geen affiniteit. Laat mij voorlopig maar rustig zitten, dan slijt ik de laatste jaren van mijn werkzame leven wel ergens anders."

 

Bron: De Stentor