Serena van Kammen (manager entertainment)

Ze studeerde psychologie en begon met werken als vakantiemedewerker in toenmalig zusterpark Walibi Holland. Binnen Walibi Holland is ze doorgegroeid naar verschillende functies waaronder bij de afdeling entertainment. Uiteindelijk ruim zes jaar later is Serena van Kammen Manager Entertainment, eindverantwoordelijke over alle shows,voorstellingen en presentaties binnen het Dolfinarium.

Wat voor functie heb je binnen het Dolfinarium?

"Mijn functie ligt eigenlijk zeer breed. Ik ben, samen met mijn team verantwoordelijk voor alle shows,voorstellingen en presentaties binnen het Dolfinarium. Denk hierbij aan zowel het verhaal als het decor, de muziek en alles wat samen de complete show, presentatie of voorstelling vormt. Hierbij beginnen we met een ontwikkelingsfase waar we ideeën en inspiratie uitwerken. De balans tussen entertainment en educatie is erg belangrijk, uiteraard heeft een show weer andere aspecten dan een educatieve presentatie. Uiteindelijk gaan we voor één ontwerp dat we presenteren aan het management. Na goedkeuring door het management kan de productiefase beginnen. Bij de productiefase staat eigenlijk alles al vast en worden er alleen nog kleine wijzigingen gemaakt. Zo is bijvoorbeeld op het moment de productiefase begonnen van de nieuwe zeeleeuwenshow. Tijdens de eindfase is het natuurlijk belangrijk dat de dieren kunnen wennen aan hun nieuwe verblijf en aan de nieuwe voorstellingen trainers of acteurs kunnen worden ingewerkt".

Naast het maken van nieuwe shows en presentaties verzorgen wij ook evenementen zoals de Caribische zomeravonden en de winteropening. Het komende seizoen vieren we het 50 jarige bestaan van het Dolfinarium, Dit gaan we natuurlijk ook vieren!"

Hoe ben je bij het Dolfinarium terecht gekomen?

"Ik was al een aantal jaren daarvoor aangenomen als vakantiemedewerker bij Walibi Holland. Binnen dat park heb ik ook meerdere functies gehad waaronder een functie als supervisorentertainment. Walibi was toen nog van dezelfde eigenaar als het Dolfinarium en Marten Foppen was destijds HR directeur voor beide parken. Zo kon ik dus doorstromen naar het Dolfinarium en daar aan de slag. Eerst als assistente en vervolgens als manager. Ik ben dus eigenlijk doorgegroeid naar mijn huidige functie".


Had je voor je werk in het Dolfinarium al affiniteit met (zee)dieren?

Ze lacht, "ik wilde eigenlijk dierenarts worden. Hiervoor ben ik echter niet uitgekozen en toen heb ik het laten gaan. Ook doe ik aan paardrijden als hobby. Affiniteit speciaal met zeedieren had ik niet, maar ik vind eigenlijk alle dieren wel leuk. Wel zijn het bijzondere dieren die extra verdieping en uitdaging geven bij het ontwerpen en uitvoeren van de shows en voorstellingen".


Wat vind je het leukst aan je werk?

Ik vind het leuk om te werken aan een leuke dag uit voor onze bezoekers. "Om altijd bezig te zijn met het verbeteren van aspecten binnen het Dolfinarium en daarnaast mensen een boodschap mee te geven waar ze over na gaan denken. Het meeste geniet ik van de enthousiaste reacties van onze bezoekers als zij het uiteindelijke resultaat zien".


Wat was je bijzonderste ervaring tijdens je werk op het Dolfinarium?

Ze denkt even na. "Dat is een moeilijke vraag. Eigenlijk zijn het een paar dingen. Een heel speciaal moment was voor mij de première van de Droomwens. De Droomwens was mijn eerste grote project hier en zou origineel eigenlijk iets kleins worden, uiteindelijk is het uitgegroeid tot een complete show. Daarnaast natuurlijk ook het winnen van de Brass Ring Award met Aqua Bella. Verder behaalde de nieuwe voorstelling 'Schatten van de Zee' ook enorm goede resultaten die zelfs hoger lagen dan sommige voorstellingen met dieren, dat vond ik erg bijzonder" zegt ze trots.

Waar haal je inspiratie en ideeën voor een nieuwe opdracht?

"Onder andere door te kijken naar andere parken, zo bezocht ik recentelijk Europapark en Phantasialand voor inspiratie. Verder bijvoorbeeld ook theatershows. Zo ben ik voor Aqua Bella onder andere afgereisd naar Las Vegas om verschillende voorstellingen te bekijken en ook Seaworld in San Diego heb ik toen bezocht. Daarnaast natuurlijk de ideeën binnen het team. Het is belangrijk overal iets educatiefs mee te geven. We proberen in iedere show, voorstelling en presentatie een boodschap te stoppen".

Wat waren jouw rollen bij de productie van de show Aqua Bella?

"Eigenlijk ontzettend veel functies. Ik ben vooral eindverantwoordelijke voor alles wat showgerelateerd is. Ik stuur het team aan, zorg dat iedereen op één lijn zit en dat alles loopt zoals het hoort".

 

Wat beschouw je tot nu toe als het grootste succes tijdens je carrière bij het Dolfinarium?

Ze denkt even na, "Je zou zeggen Aqua Bella omdat deze natuurlijk bekroond is als 'Beste show ter wereld', maar toch is dat voor mijn eigen gevoel niet persé het grootste succes. Bij Aqua Bella was het enthousiasme vanaf het begin heel groot en hadden we ook zeker de middelen. Bij de Droomwens was het echter een groeiend project en iets nieuws wat helemaal anders was. Dat voelde voor mij persoonlijk als een groter succes".

 
Waar zou je nog een show over willen schrijven?

"Dat is een lastige vraag, geen idee eigenlijk. Er liggen nog verschillende shows op de plank die we misschien nog ooit gaan uitwerken. Wat ik zelf graag nog zou willen is een voorstelling met pinguïns creëren. Voor mij persoonlijk is alles mogelijk als het maar nieuw is. Een voorstelling schrijven voor een nieuwe diersoort zou erg leuk zijn".

Hoe zie jij het Dolfinarium over 10 jaar?

"We zijn de laatste tijd erg gegroeid en ik zou heel graag zien dat er door wordt gegaan met deze ontwikkeling. Het liefste presenteren we ieder jaar iets nieuws. Belangrijk is dat de kwaliteit van de shows en voorstellingen niet naar beneden gaat. Eventueel wat attracties binnen het park en misschien meerdere nieuwe diersoorten zou ik wel graag zien".

 
Kun je ons al wat meer vertellen over de nieuwe zeeleeuwenshow?

"Hier kan ik je helaas nog niet veel over vertellen. Wel kan ik zeggen we op het moment aan het begin van de verbouwing zijn. Er moet ook nog een bodemonderzoek worden gedaan om te kijken of er geen resten van bommen liggen die daar eventueel in de Tweede Wereldoorlog zijn beland. Het gaat een overdekt complex worden waarbij we voor een hoop nieuwe aspecten staan waar we eerder niet mee te maken hadden zoals bijvoorbeeld verlichting. Ook krijgen de zeeleeuwen een grotere leefruimte".