Bert van Plateringen (PR Manager)

Hij is inmiddels één jaar PR Manager van het Dolfinarium, begon als parkmedewerker en nadat hij zijn studie Journalistiek had afgerond begon hij als evenementen coördinator en Duty Manager op het park. Bert van Plateringen is sinds 1 december 2008 PR Manager van het Dolfinarium. Hij licht de pers in over nieuws en onderhoudt relaties met perscontacten. 

Wat vind je het leukst aan je werk in het Dolfinarium?

“Het werk is erg veelzijdig, iedere dag is anders.' antwoordt hij tevreden. 'De mensen van de dierenteams hebben zo veel passie voor het werk wat ze doen. Die passie slaat ook over naar ‘gewone kantoormensen’ zoals ik. Het leukste aan het werk zijn de dieren en de mensen die er mee werken. Met dieren heb je altijd verassingen; dieren worden geboren, er overlijden dieren, ziektes, verhuizingen, dat maakt het werk vanuit mijn vakgebied erg interessant.

Wat was je bijzonderste ervaring in het Dolfinarium?
“De geboorte van Pilot! vertelt hij na enige aarzeling. Omdat ik dus persvoorlichter ben word ik altijd gebeld als er een geboorte aan zit te komen. Om half drie 's nachts werd ik gebeld dat Sade aan het bevallen was en omdat ik vlakbij het dolfinarium woon, was ik binnen een half uur op het park. Hier stond ik toen om drie uur 's nachts met twee nachtwakers en een trainer. Vier stoere mannen op een rij met een bakje koffie in hun handen. We hebben tot half zeven 's ochtends moeten wachten. We zagen Sade op de kant liggen, brullend en draaiend. Adak kwam ook kijken, want die wist natuurlijk ook wat er aan de hand was. En ik meende rond half 7 zagen we daar een staartje en dan ineens ‘floep’. Dat is echt heel bijzonder om te zien. Hoe het diertje als eerste reageert, de eerste bewegingen en hoe moeder reageert. Ook Adak, die gelijk op de kant kwam en over de rots heen keek naar Sade en Pilot. En ja, wij stonden daar dan als vier stoere mannen te kijken naar een bevalling.

Was je voordat je bij het Dolfinarium ging werken al geïnteresseerd in dolfinaria?
Nee, dat valt wel mee. Ik heb de liefde en de kennis voor de dieren gaandeweg meegekregen. Ik zal eerlijk zijn; ik ben hier gaan werken omdat ik gewoon een bijbaantje wilde hebben. En natuurlijk leek me het Dolfinarium leuk, omdat de mensen die hier komen vrijwel altijd vrolijk zijn omdat ze natuurlijk een dagje uit gaan. Maar ik ben hier nooit gaan werken omdat specifiek iets met dieren te gaan doen.

In hoeverre heb jij te maken met de dieren in het Dolfinarium?
“In mijn directe werk niet.' antwoordt hij bedenkend. 'Omdat ik de pers te woord sta heb ik wekelijks overleg heb met trainers over wat de stand van zaken is en welke dieren soms ziek zijn of zoals vorig jaar met alle bevallingen. Dat was een bijzondere tijd. Sinds een tijdje kan ik een aantal dolfijnen herkennen. Dit lukte mij vroeger niet.”

Hoe zou je het afgelopen seizoen omschrijven?
“Ik denk dat wij tevreden mogen zijn met de resultaten van afgelopen seizoen.” Antwoordt hij tevreden. “Iedereen had het over een economische crisis maar daar hebben wij eigenlijk weinig van gemerkt. We hebben wel iets minder bezoekers gehaald dan dat we wellicht verwacht hadden. Afgelopen seizoen hebben we tussen de 750.000 en 800.000 bezoekers gehad. Wij hebben absoluut geen last gehad van een economische crisis.”

Er is afgelopen seizoen veel reclame gemaakt voor de nieuwe show ‘De Piratenbende’, is hiermee het gewenste resultaat behaald?
“Ja!' antwoordt hij enthousiast. 'Uiteindelijk qua bezoekersaantallen zeker, met name met de zomermaanden hebben we goede weken gehad. Mede door het goede weer. Het was natuurlijk perfect parkweer met 20 tot 25 graden Celsius. Je hoorde van veel mensen dat de posters overal te zien waren. Dat is natuurlijk erg belangrijk, want dan wordt er over het park gepraat.”

Kun je ons al wat meer vertellen over de nieuwe dolfijnenshow ‘De Droomwens’?

“De Droomwens!' antwoordt hij enthousiast 'We gaan proberen dromwensen uit te laten komen. Een verhaal met een droom, een fee en een nachtmerrie. Het wordt een unieke theatershow die vernieuwend zal zijn in alle opzichten! Wat verder misschien wel leuk is om te vertellen is dat twee Amerikanen die de show ‘Believe’ in Seaworld hebben geproduceerd ons assisteren bij de repetities voor 'De Droomwens'.
Het decor is verder verbouwd, de trainers hebben les gehad in acteer werk en acrobatiek.
De details houd ik nog even geheim. Daarvoor mogen jullie vanaf 20 februari langskomen.

Terwijl de show werd ontworpen en er hard werd getraind voor de nieuwe show zijn er opnames gemaakt voor een nieuwe serie die uitgezonden zal worden in maart op de zaterdagmiddag om 16.30 uur op RTL 4. In deze serie zal in vijf weken te zien zijn hoe de nieuwe dolfijnenshow is gemaakt.”

Kun je wat vertellen over tuimelaardolfijn Kwisa tot aan de operatie aan zijn borstvin?

“Kwisa is jarenlang een zorgenkindje geweest. Zo'n drie jaar geleden kwam aan het licht dat hij afwijkende bloedwaarden had. Dat was de eerste indicatie dat Kwisa problemen had met zijn gezondheid. Toen was nog niet gelijk duidelijk wat er mis was. Kwisa bleef nog een deel van zijn tijd bij de groep maar kreeg hij extra aandacht van de trainers. Op een gegeven moment kwamen we er achter dat hij pijn had aan zijn rechter borstvin. De vin bewoog moeilijk en als een trainer er voorzichtig aan zat kneep hij met zijn ogen. Dat duidt er op dat hij pijn had.
Kwisa heeft in de maanden die volgden verschillende onderzoeken ondervonden. We hebben veel mail- en telefoon verkeer met allerlei dolfijndeskundigen uit Amerika, Zuid-Europa en Frankrijk gehad om er maar achter te komen wat Kwisa mankeerde. In februari 2009 is Kwisa voor een CT-scan naar het Sint Jansdal ziekenhuis vervoerd. Zo konden de artsen en trainers in zijn lichaam kijken. Daar kwam eigenlijk uit naar voren wat we al verwacht hadden: Kwisa had een chronische ontsteking aan zijn rechter vin.”

Waarom is besloten Kwisa te opereren aan zijn borstvin?
“De reden om Kwisa alsnog te opereren is omdat alle andere opties niet geholpen hebben. Een operatie was de laatste mogelijkheid om Kwisa nog een normaal en pijn-vrij leven te geven. Na de operatie heeft Kwisa hier nog twee weken geleefd in de med-pool van de Dolfijnendelta en dat ging eigenlijk best goed qua zwemmen. En ook de wond genas vrij goed. Op maandag 18 januari heeft Kwisa helaas de strijd verloren en is hij overleden. Na sectie op het lichaam bleek dat hij heel veel infecties in zijn lichaam had.”