Marten Foppen (directeur)

Hij noemt zichzelf ook wel een ‘spin in het web’, begon op 15 jarige leeftijd als vakantiemedewerker, deed zijn afstudeeropdracht voor de studie HEAO in het Dolfinarium en begon daarna als personeelfunctionaris. In 2006 werd hij HR en juridisch directeur van het Dolfinarium, Walibi World en Hellendoorn. In 2009  werd hij gevraagd om directeur te worden van het Dolfinarium en na enige twijfeling begon Marten Foppen in december 2009 als directeur.

 

Sinds u directeur van het Dolfinarium bent zijn er ieder jaar vernieuwingen in het park. Hoe wilt u dit komende jaren gaan voortzetten?

We zijn een weg ingeslagen die heel goed is voor het Dolfinarium. Toen ik begon had ik het voorrecht om een nieuwe dolfijnenshow te mogen opzetten, waar het overigens ook tijd voor was. En ook deze show zal volgend jaar vervangen worden, daarnaast zal het Noordzeegebied geopend worden en hebben we recent restaurant ‘De Dageraad’ verbouwd. En zo willen we ook graag doorgaan, een weg die goed is en goed past in het strategische beleid van het Dolfinarium. We zijn een gezonde organisatie en dat willen we ook graag blijven en dat betekend dat we moeten blijven investeren.

We willen dat in ieder geval blijven doorzetten door de grotere shows iedere drie jaar te vervangen. Iets wat helaas nog niet altijd lukt.
En of we moeten investeren in een nieuwe show, een nieuwe diersoort of nieuwe attractie is iets waar we momenteel nog niet over uit zijn. Aan de ene kant hebben we de behoefte om een mechanische attractie zoals een achtbaan of waterbaan neer te zetten voor kinderen tussen de 8 en 15 jaar. Aan de andere kant zouden we natuurlijk een diersoort kunnen toevoegen, ondanks dat we al een mooie en unieke collectie zeezoogdieren hebben. Die nieuwe diersoort zou dan een soort moeten zijn die nog niet in veel parken in Europa voorkomt. Persoonlijk vind ik de beloega een fantastische soort die erg mooi in onze collectie zou passen, maar zoals ik al zei kan het ook een mechanische attractie worden.

Maar we hebben naast het toevoegen van een nieuwe attractie ook nog wat te doen als het gaat om het verbeteren van de leefgebieden van de dieren. Zo zou ik graag een nieuw verblijf voor de Stellerzeeleeuwen willen bouwen of het Zeeleeuwentheater aanpassen
.


Is het handelen van het Dolfinarium beïnvloed na de kritiek die het park kreeg tijdens de opvang van orka Morgan?

Naast dat we kritiek hebben gekregen is er ook heel veel lof geweest en de lof is gelukkig vele malen groter geweest dan de kritiek die we kregen. En ik denk dat we als Dolfinarium trots mogen zijn dat we dit dier hebben kunnen redden en nog een mooie toekomst hebben kunnen geven. We hadden het dier liever naar de natuur terug gebracht, maar dat kon niet. En dan ga je op zoek naar het beste alternatief. Haar hier houden was geen alternatief, omdat wij hier geen soortgenoten voor haar hebben.

We zijn dan ook zeker niet beïnvloed door de kritiek die we op ons kregen en we zouden het dan ook zeker opnieuw doen. En ik vind dan ook dat als je je laat beïnvloeden door mensen die het niet met de inhoud, maar puur op de overtuiging het niet met je eens zijn dan moet je je vergunning inleveren. Want ik ben van mening dat als je ergens voor staat als park en je weet feitelijk dat hetgeen wat jij doet juist is en goed is voor het dier, dan zou ik het een schandaal vinden als je op basis van een stukje emotie dat bij een andere mensengroep leeft gaat zeggen dat je geen dieren meer gaat opvangen omdat je dan geen gezeur meer krijgt. Dan vind ik dat je je vergunning moet inleveren.
En ik zou het in het vervolg pas anders doen als mensen mij kunnen wijzen op dingen die wij als park feitelijk niet goed gedaan hebben. En er is gebleken, in de rechtszaal, dat wij feitelijk juist gehandeld hebben.

Welke diersoort zou u in de toekomst graag willen toevoegen aan de collectie van het Dolfinarium?

Als het persoonlijk aan mij zou liggen dan zouden het beloegas worden, omdat ik het een fantastische diersoort vind. Maar zoals al eerder gezegd kan dat ook eerst een uitbreiding in de vorm van een mechanische attractie zijn. Maar de kans dat het Dolfinarium in de toekomst wil uitbreiden in de vorm van haar dierencollectie is zeer zeker aanwezig.


Hoe ziet het Dolfinarium er over tien jaar uit?

Over 10 jaar hebben we zeker een nieuwe attractie of diersoort, wellicht wel allebei. Over tien jaar is het Dolfinarium meer dan ooit het internationale kenniscentrum in zeezoogdierenland, hebben wij internationale onderzoeken lopen met onze diersoorten, komen hier jaarlijks vele 100 duizenden bezoekers om een hele dag uit te beleven maar vooral ook om een educatieve boodschap mee te krijgen die ze op een uitdagende manier hebben ontdekt.

 

Wat is uw favoriete gebied in het Dolfinarium?

Mijn favoriete deel van het park is de Krabbenkust, het gedeelte waarbij je met je kinderen heerlijk rond kunt lopen, de krabben en andere bodemdieren kunt ontdekken en waarbij je uitkijkt over het Wolderwijd en de lagune. En waarbij je dus echt het gevoel hebt dat je midden in de natuur staat.