Paulien Bunskoek (dierenarts)


Paulien volgde een studie diergeneeskunde en heeft daarna negen jaar gewerkt als dierenarts voor gezelschapsdieren. Ze heeft al een lange geschiedenis als vrijwilliger bij SOS Dolfijn wanneer ze bij het Dolfinarium wordt aangenomen. Tegenwoordig is ze verantwoordelijk voor de gezondheid van alle dieren op het Dolfinarium.

 

Hoe lang werk je al bij het Dolfinarium?

"Officieel sinds januari 2012. Daarvoor was ik wel al vrijwilliger bij SOS Dolfijn. Hier had ik ook al meerdere projecten afgerond en dus al bepaalde kennis van zeezoogdieren. Er is niet echt een opleiding voor dierenarts bij een dierenpark, je leert dus naast je studie vooral ook van de ervaring die je opdoet".


Wat is je functie en wat zijn je verantwoordelijkheden binnen het Dolfinarium

"Ik ben dierenarts en daarmee verantwoordelijk voor de gezondheid  van alle dieren op het park. Ook werk ik nauw samen met de mensen van het laboratorium. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloedonderzoek of microscopisch onderzoek. Verder ben ik ook dierenarts bij SOS Dolfijn".


Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?

"Een  gemiddelde werkdag bestaat eigenlijk niet. Ik heb heel veel verschillende taken. Ik probeer 'ochtends onderzoeken te doen die op de planning staan zoals bijvoorbeeld een echoscopie bij een dier maken. Naast medische ingrepen en verzorging doe ik soms mee met gezondheidstrainingen zodat de dieren aan mij kunnen wennen, bijvoorbeeld aan de echoapparatuur.Verder bestaat mijn werk ook uit het lezen van literatuur, het maken van presentaties, werk achter de computer en het begeleiden van stagiaires.We proberen de dieren altijd zo optimaal mogelijk te behandelen en daarbij roepen we ook hulp in van specialisten en zoeken we alles zo goed mogelijk uit. Ook dragen wij zorg voor een optimale hygiëne tijdens de dierzorg. Mijn taken bij SOS dolfijn plan ik juist liever aan het einde van de dag. Onder andere vanwege de quarantaine die daar geldt".


Waarom ben je met dieren gaan werken?

"Dit wilde ik altijd al van kinds af aan. Ik ben gek op dieren en had hier altijd al interesse in. Aan het begin van mijn studie wist ik nog niet wat ik specifiek wilde, maar dat werd later al snel duidelijk. Ik ben ook echt dol op alle dieren hier in het park".


Waarom vind je het belangrijk om dieren te helpen?

"Omdat dieren voor mij net zo veel recht hebben op zorg en daarbij enorm belangrijk zijn voor  mensen en hun welzijn".

 

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die je moet hebben om dit werk te kunnen doen?

"Geduld" zegt ze vastberaden. "Veel geduld en doorzettingsvermogen. Ook moet je creativiteit hebben omdat de medische zorg van zeezoogdieren niet zo vanzelfsprekend is zoals bij  gezelschapsdieren, soms moet je improviseren. Je moet ook communicatieve vaardigheden hebben, want je bent natuurlijk ook veel met mensen bezig. De verzorgers zijn heel belangrijk omdat zij precies weten hoe de dieren zich gedragen en dus ook heel snel zien of er wellicht iets mis is".                                                                         

 Waar haal je de meeste voldoening uit?

"De juiste diagnose stellen en zorgen dat een dier weer beter wordt. Dat geeft echt de meeste voldoening".

 
Wat is de grootste uitdaging aan je werk?

"Beperkt zijn. Soms kun je maar een beperkt aantal dingen doen voor een dier en dat is een zeer machteloos gevoel".


Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?

"Het alsnog verliezen van een dier als je je ontzettend hebt ingezet voor zijn of haar gezondheid. Of als bijvoorbeeld euthanasie toch de beste oplossing is in een situatie. Je doet het voor de dieren en je hebt er zeker gevoelens bij, ook als het niet goed afloopt. Dat zijn de minder leuke kanten van het vak".

 

Wat is het grootste misverstand van jouw baan?

"Persoonlijk kan ik niet echt misverstanden bedenken over deze baan. Sommige mensen denken wellicht dat ik pas in beeld kom als de dieren al ziek zijn. Dat is niet het geval. Er gebeurt juist ook heel veel preventief zodat de dieren op optimale gezondheid kunnen blijven".

 

Hoe zie jij het Dolfinarium over 10 jaar?

"Ik zou graag zien dat in de toekomst bezoekers meer soorten onderwater kunnen bekijken. Zoals bijvoorbeeld de bruinvissen of de stellerzeeleeuwen. Bovenwater geeft toch weer een heel ander beeld dan onderwater. Ik zie daarom ook liever dat we de soorten die al op het park leven nog beter en mooier kunnen laten zien aan de bezoeker in plaats van het introduceren van nieuwe soorten. Verder zou ik ontzettend graag een museum of educatief gedeelte zien op het park met bijvoorbeeld modellen en skeletten van walvissen en dolfijnen. Iets wat educatief is maar ook interessant en leuk voor jonge kinderen waarbij ze bijvoorbeeld door een walvis kunnen lopen en zelf ervaren hoe groot zo'n dier is!".

 

Wat was je bijzonderste ervaring tijdens je werk bij het Dolfinarium?

"De geboorte van de bruinvissen in 2012. Dat was voor mij echt een unieke ervaring en ook zo anders dan bij de tuimelaardolfijnen. Bruinvissen zijn ook echt mijn favoriet onder de dieren!"