Spetter

Spetter is een jonge mannetjestuimelaar die op 28 mei 2005 geboren werd in het Dolfinarium. Spetter was de eerste tuimelaar in Europa die succesvol werd verwekt via Kunstmatige Inseminatie (KI). Spetter kreeg met name bekendheid bij kinderen vanwege gelijknamige TV serie waarin het dier te zien was. In 2006 verscheen het eerste seizoen genaamd "Spetter!" op Nickelodeon. Daarna werd de serie overgenomen door Jetix en was "Spetter! en het Romanov Raadsel" daar te zien in 2007. De serie is daarna nog een aantal keren herhaald op verschillende zenders. Beide series draaien om dolfijn Spetter, een jonge tuimelaar die in het Dolfinarium woont. In de eerste serie zie je verhalen vanuit het oogpunt van Spetter zelf waarbij de dolfijn een stem heeft en je hem de verhalen zelf hoort vertellen tijdens de aflevering. Het tweede seizoen is iets realistischer en volgt één verhaallijn. Beide series waren razend populair.

Spetter is inmiddels de officiële mascotte van het Dolfinarium.Dankzij zijn bekendheid nam Spetter al snel de plaats van een soort mascotte in het park. Er werd merchandise van het dier verkocht zoals knuffels, boekjes, DVD's, sleutelhangers etc, de themesong van de serie werd in het park gedraaid en de populariteit van het Dolfinarium steeg toen de serie op TV werd vertoond. 

Naast de fictieve versie van Spetter, die in de serie deels werd vertolkt door een levensechte dummy, bestaat het dier dus ook echt. De echte Spetter is ook heel speciaal, hij is namelijk de eerste tuimelaar in Europa die succesvol werd verwekt via Kunstmatige Inseminatie (KI). Dit betekend dat twee ouderdieren elkaar niet hoeven te ontmoeten en er toch een bevruchting plaats kan vinden. Bij kunstmatige inseminatie wordt het sperma van een mannetje opgevangen en ingebracht bij een vrouwtje. Dit kan over grote afstanden en wordt daarom vaak gebruikt tussen verschillende parken. Hierdoor kan de genenpoel divers worden gehouden zonder dieren te hoeven verplaatsen. Dit kan een hoop stress en risico's voorkomen bij de dieren en zo kan er toch gefokt worden met mannetjes waarvan de parken ze liever niet verhuizen. Kunstmatige Inseminatie is ook een enorme uitkomst voor zeldzame en bedreigde diersoorten. In Japan en Amerika zijn al verschillende tuimelaars geboren via KI, in Europa zijn dit nog steeds maar een paar dieren.

Spetter is een speelse, jonge mannetjestuimelaar. Zijn moeder Thea, zijn vader Beachie, zijn oma Honey en opa Smarty komen allemaal uit het Dolfinarium. Spetter is heel goed te herkennen aan de littekens langs beide ogen. Rechts heeft hij een grijs driehoekje boven zijn oog. Links heeft hij een donkere kras in de vorm van een driehoekje. Verder is hij heel lichtgekleurd, heeft hij een korte snuit en hele grote zwarte ogen. Inmiddels woont Spetter niet meer in het Dolfinarium in Harderwijk. Hij is verhuisd naar Spanje. In de natuur verlaten jonge mannetjesdolfijnen hun familiegroep, vaak omdat ze worden verjaagd door oudere dieren. Vaak voegen ze zich dan bij zogenaamde bachelor groups, oftewel vrijgezelle mannengroepen. Soms worden deze mannetjes dan na een tijdje opgenomen in een nieuwe familiegroep. Dit is eigenlijk de natuurlijke wijze om inteelt te voorkomen. Bij heel veel diersoorten worden dit soort mannengroepen gevormd. Om dit natuurlijke gedrag na te bootsen worden in dierenparken jonge mannetjesdolfijnen vaak verhuisd naar andere parken, vaak ook naar mannengroepen. Dit was bij Spetter ook het geval.