Home

 

Het Dolfinarium Harderwijk is een (zee)dierenpark gelegen in Harderwijk. Het is momenteel het enige park in Nederland dat dolfijnen huisvest. Het Dolfinarium is al sinds de jaren 50' een begrip in Nederland en heeft een rijke geschiedenis. In 1955 kwamen de eerste zeezoogdieren al naar het park. Dit waren verschillende jonge zeehondjes die met de fles gevoed werden voor het publiek. Zij werden al snel gevolgd door Californische zeeleeuwen, een Patagonische zeeleeuw en uiteindelijk ook de dolfijnen. Sindsdien is het park uitgegroeid tot een waar zeedierenpark met wel zeven verschillende soorten zeezoogdieren; De tuimelaar, de Californische zeeleeuw, de bruinvis, de walrus, de gewone zeehond, de grijze zeehond en de Steller zeeleeuw. Mede hierdoor staat het Dolfinarium bekend als het grootste zeedierenpark van Europa.Verder zijn er nog verschillende soorten haaien, roggen, overige vissen en andere lagere dieren te bekijken en zelfs aan te raken! Het Dolfinarium biedt verschillende voorstellingen en presentaties aan met deze dieren. Hierbij staat educatie en conservatie centraal.

 

De eerste vier dolfijnen arriveerden in 1965. Een primeur voor deze tijd!  Hierop volgend trok het Dolfinarium in diezelfde zomer meer dan 40.000 bezoekers, een abnormaal hoog aantal voor die tijd. Sindsdien is het Dolfinarium niet meer weg te denken in Nederland. Vandaag de dag leven de dolfijnen in het park  verdeeld over twee leefgebieden; de dolfijnendelta en het DolfijndoMijn. Het DolfijndoMijn is een leefgebied voor tuimelaardolfijnen van c.a. drie miljoen liter kunstmatig zeewater. Dit is verdeeld in verschillende bassins, waaronder het showbassin dat zichtbaar is tijdens de voorstellingen. Alle bassins zijn met elkaar verbonden en zijn voor de dieren toegankelijk. Hier leven de dolfijnen in een mannengroep, een fenomeen wat ook bij wilde tuimelaars voorkomt. De dolfijnendelta of lagune is een leefgebied voor tuimelaardolfijnen, maar ook verschillende soorten vissen, krabben, kreeften en andere dieren. Dit gebied bestaat uit dertien miljoen liter seminatuurlijk zeewater. De dolfijnendelta is opgedeeld in zes gebieden die toegankelijk zijn voor de dieren. Hier leven tuimelaars van beide geslachten en alle leeftijden.

 

Tegenwoordig heeft het Dolfinarium een ruim aanbod van zowel voorstellingen, shows, speeltuinen en zelfs een waterpark! Hierdoor is er voor ieder wat wils om een leuke en vooral leerzame dag te beleven in de wereld van de zee! Wil je meer weten over het park, de dieren, de geschiedenis en meer? Kijk dan vooral eens rond op onze website en hopelijk tot snel in het Dolfinarium!