Zeeleeuwen

In het Dolfinarium leven twee soorten zeeleeuwen: de Californische zeeleeuw en de Stellerzeeleeuw. Deze twee soorten vind je op verschillende locaties in het park. De Californische zeeleeuwen vind je in de ZeeleeuwenZee en het Zeeleeuwentheater. De stellerzeeleeuwen vind je in de Stoere Stellerstek.

Oorrobben
Zeeleeuwen vallen onder de familie oorrobachtigen, oorobben zijn vinpotigen met kleine uitstekende oortjes. De familie oorrobachtigen bestaat uit 14 soorten die te verdelen zijn in de subfamilie zeeleeuwen met 5 soorten en de subfamilie zeeberen met 9 soorten.

Californische zeeleeuwen
De Californische zeeleeuw komt voor langs de westkust van Noord-Amerika. Hier leven de dieren in grote harems op zand of rotsstranden. De mannetjes vechten hier tegen andere mannetjes om de vrouwtjes en vormen hier hun harem. Een harem bestaat uit een volwassen mannetje, vrouwtjes en jonge dieren.
De vrouwtjes bevallen na een draagtijd van 11 maanden in juni en juli van hun jong en paren een aantal weken na de geboorte van hun jong opnieuw.
De jongen drinken tot maximaal 8 maanden bij hun moeder en gaan dan over op vis.

In het kort:
- Vrouwtjes:
- Maximaal 100 kilo zwaar
- Maximaal 2 meter lang
- Maximaal 25 jaar oud
- Mannetjes:
- Maximaal 300 kilo zwaar
- Maximaal 2,5 meter lang
- Maximaal 20 jaar oud
- Voedsel: 5 tot 9 kilo haring, capelin, makreel, intvis en sprot.
- Maximumsnelheid: 25 km per uur
- Maximaal 15 minuten onderwater
- Vijanden en bedreigingen: Orka's, grote haaiensoorten, vervuiling en overbevissing
- Leefgebied: Noordoosten van de Grote Oceaan

Steller zeeleeuwen
Het leefgebied van de Stellerzeeuw verspreidt zich langs de Noordelijke kust van de Grote Oceaan. Hier leven de dieren in grote harems op rotsstranden. De mannelijke Steller zeeleeuwen vechten hier heftig tegen andere mannetjes om de vrouwtjes. Een harem bestaat uit een volwassen mannetje, vrouwtjes en jonge dieren. Steller zeeleeuwen zijn erg territoriaal wat ze de meest agressieve zeeleeuwensoort maakt.
De vrouwtjes bevallen na een draagtijd van 11 maanden in juni en juli van hun jong en paren een aantal weken na de geboorte van hun jong opnieuw.
De jongen drinken tot maximaal 1 jaar bij hun moeder en gaan dan over op vis. 

Omdat Steller zeeleeuwen erg territoriaal zijn en daardoor agressief kunnen zijn worden ze in het Dolfinarium op afstand getraind. De Steller zeeleeuwen zien hun verblijf in het Dolfinarium als het territorium van de harem en laten hier geen buitenstaanders toe, de Steller zeeleeuwen worden dan ook getraind vanachter hekken en stroomdraad wat de zeeleeuwen op een veilige afstand houdt.   

In het kort:Steller Zeeleeuw
- Vrouwtjes:
- Maximaal 300 kilo zwaar
- Maximaal 2,5 meter land
- Maximaal 25 jaar oud
- Mannetjes
- Maximaal 1100 kilo zwaar
- Maximaal 3,5 meter lang
- Maximaal 20 jaar oud
- Voedsel: 15 tot 25 kilo haring, capelin, makreel, intvis en sprot. In het wild eten steller zeeleeuwen ook wel jonge vinpotigen of zeeotters.
- Maximale snelheid: 25 km
- Maximaal 15 minuten onderwater
- Vijanden: Orka's, grote haaiensoorten, vervuiling en overbevissing
- Leefgebied: Noordelijke deel van de Grote Oceaan