Bruinvissen

De bruinvis is de kleinste walvissoort die voorkomt in de Noordzee. Deze relatief onbekende diersoort leeft alleen of in kleine groepen. In het Dolfinarium leeft een groep bruinvissen in de Bruinvisbaai. 

Orde tandwalvissen
De bruinvis behoort tot de orde van de tandwalvissen. Walvissen zijn verdeeld in twee ordes: baleinwalvissen en tandwalvissen. Baleinwalvissen hebben baleinen in hun mond waarmee ze voedsel uit het zeewater filteren. Tandwalvissen hebben tanden in hun mond, waarmee ze de vis vangen.

Zeezoogdieren
Bruinvissen zijn geen vissen maar zoogdieren. Ze baren namelijk levende jongen, zogen hun jongen en ze moeten boven komen om te adem te halen. Zoogdieren die in het water leven noemen we ook wel zeezoogdieren. Eigenlijk zijn dit gewoon zoogdieren, alleen hebben zij zich aangepast aan het leven in het water.

In het kort: Bruinvisbaai
- Vrouwtjes:
  - maximaal 60 kilo
  - 1,60 meter lang
- Mannetjes:
  - maximaal 50 kilo
  - 1,45 meter lang
- Witte buik en grijze rug
- Maximaal 15-20 jaar oud
- Tussen de 80 en 100 tanden
- Leefgebied: kustgebieden noordelijk halfrond
- Voedsel: 3 tot 6 kg verschillende soorten vis en inktvis
- Vijanden: orka's, grote haaiensoorten,visserij, vervuiling
- Maximumsnelheid: 25 km per uur                                                                                 

Bruinvissen in het Dolfinarium
In het Dolfinarium leeft een gevarieerde groep bruinvissen in de Bruinvisbaai. Deze groep bruinvissen bestaat uit dieren die eerder zijn opgevangen door SOS Dolfijn. Deze dieren kunnen om verschillende redenen niet meer terug naar zee, omdat ze bijvoorbeeld niet van hun moeder geleerd hebben hoe ze vis moeten vangen. Of er zijn dieren die gezondheidsproblemen hebben. Deze dieren krijgen daar medicijnen voor en deze medicijnen zouden ze op zee niet kunnen krijgen. De bruinvissen in Bruinvisbaai worden getraind en dagelijks presentaties gehouden. Tijdens deze presentaties wordt uitleg gegeven over bruinvissen en het werk van SOS Dolfijn.